Obrenovac, 13.07.2020

IZMENJENA ATLETSKA PRAVILA ZA OI 2020


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.05.2019.
Više dana za 'kraljicu sportova', nove discipline i raspored

Foto:Tanjug/AP
Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 22. jula do 9. avgusta naredne godine. Atletika će na programu biti rekordnih deset dana sa još nekim novitetima.

Takmičenje će otvoriti hodači na 20 kilometara 31. jula a poslednja disciplina biće muški maraton 9. avgusta.

- Raspored u Tokiju 2020. bitno se razlikuje od naših prethodnih olimpijskih rasporeda, ali će ponuditi velikoj većini atletskih navijača koji prisustvuju igrama priliku da se odluči za gledanje atletskih osvajača olimpijskih medalja.

Petnaest od sedamnaest finala disciplina će biti na glavnom stadionu- rekao je direktor IAAF takmičenja Pol Hardi.

- Neka od finala biće u prepodnevnim sesijama, kako je tražio Međunarodni olimpijski komitet. Time će se povećat vidljivost atletike u svim vremenskim zonama.

Događaji koji se baziraju na stadionu ostaju u večernjim satima kako bi se smanjio rizik od velikih vrućina za naše sportiste izdržljivosti, dok će se disicpline koje se odvijaju na putu početi što je ranije moguće.

Novi raspored obuhvata i tradicionalne štafete ali i istorijsku, mešovitu štafetu 4x400m. Prvi put će atletika zajedno kombinovala talente i muškaraca i žena u jednom događaju na Igrama - istakao je Hardi.

NEKE OD KLJUČNIH NOVINA:

- Devet finala će se održati tokom jutarnje sesijeplus završetak oba maratona i sva tri hodanja. To će omogućiti većem broju globalne publike da gleda finale u udarnom terminu.

- Zbog produženog broja dana biće veći razmak između podudarajućih disciplina u kojima jedan atletičar može da učestvuje u dve (100m / 200m, 200m / 400m, 800m / 1500m, 1500m / 5000m, 5000m / 10.000m)

- Svih pet disciplina na putu će se održati u različitim danima, bez preklapanja. Tako će dobiti svojih ''5 minuta''. Sve trke će početi u 6 ujutru ili ranije (pištolj će označiti početak muške trke na 50km hodanja u 5:30) kako bi sportisti dobili najspremnije i najsigurnije moguće trke.

- Prvi atletski događaj na programu biće muško hodanje na 20 km koje je i finale. To je disciplina gde će domaćin Japan imati značajnu ulogu u borbi za medalje.

- Desetobojci i sedmobojke će se takmičiti istovremeno,5. i 6. avgusta. Po rečima ljudi iz IAAF-a, to će podići gledanost jer će ljubitelji višeboja moći u jednom cugu da isprate sve događaje.

- Novi raspored omogućiće dovoljno vremena 400-metrašima da se odmore između mešovite i standardne štafetne trke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE