Obrenovac, 10.07.2020

REVOLUCIJA U NBA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2019.
Komesar lige želi da 50 posto arbitara budu žene

Foto:AP/Tanjug
Organizacija najjače košarkaške lige na svetu - NBA, polako, ali sigurno otvara vrata damama, koje se sve više primećuju na utakmicama kako najjačeg ranga, tako i Razvojne lige.

Utakmice NBA lige trenutno sude njih tri, od kojih su dve pridodate iz G-Lige, a što je trend koji će tek zaživeti, veruje komesar takmičenja Adam Silver.

- Ovo je prostor koji je, iskreno, već godinama - ne znam ni sam koliko dugo, bio muška stvar, gde su muški arbitri dominirali - rekao je Silver, obrazlažući misao:

- To je najviše zbog toga što je sama igra dosta jaka fizički, ima mnogo duela, udaraca, ali u pogledu suđenja, fizička snaga nije presudna, tu jači pol nema prednost, i to je šansa koju sve više koriste žene.

Cilj NBA je, dok je Silver zadužen za takmičenje - uvećati broj ženskih sudija.

- Naša zamisao je da žena bude barem 50 posto u ligi. Isto važi i za trenere, uzgred. Imamo plan i program takođe. Nema razloga zbog čega žene ne bi vodile neki tim - poručio je Silver.

Nijedan NBA tim u istoriji do sada nije vodila žena, ali to bi u budućnosti moglo da se promeni s obzirom na to da je sve više dama među asistentima.

Najpoznatija je definitivno Beki Hemon, prva dama sa ugovorom kao pomoćni trener, i to u Sparsima. Kristi Toliver takođe obavlja posao asistenta u Vašingtonu - ona je bivša igračica ekipe iz istog grada.

U decembru, Indijana je promovisala Keli Krauskof kao prvu ženu asistenta generalnog menadžera franšize.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE