Obrenovac, 16.07.2020

OZVANIČENA REVOLUCIONARNA PROMENA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2019.
Kreće FIFA Svetsko klupsko prvenstvo sa 24 ekipe

Foto:AP/Tanjug
Iako su se najveći klubovi Evrope bunili, prvi čovek FIFA Đani Infantino je izgurao svoju ideju do kraja, pa će se tako klupsko prvenstvo sveta proširiti na 24 ekipe koje će startovati od sezone 2021. i biće održano u Kini.

I dok UEFA odbija promenu takmičenja, a pojedini klubovi pritiskaju, kod FIFA-e je drugačija situacija. Klubovi ne žele, ali predsednik insistira i njegova je bila poslednja - Svetsko klupsko prvenstvo igraće se u proširenom formatu!

- Ovo je istorijska odluka, jer je Fifa jednoglasno odlučila da Kini uruči organizaciju novog Svetskog klupskog prvenstva. Biće to takmičenje kojem će se radovati svako ko voli fudbal. Biće ovo prvo pravo i istinsko Svetsko prvenstvo za najbolje timove i klubove planete - istakao je Infantino.

Sa druge strane Evropska asocijacija klubova (ECA), nakon što je još na proleće postalo jasno da Infantino neće odustati od reorganizacije, dala je svoje saopštenje u kojem negoduju povodom promena.

- Čvrsto stojimo pri stavu protiv bilo kakve revizije Klupskog svetskog prvaka - stoji u saopštenju.

SP za klubove obuhvata sedam ekipa, pobednike svih kontinenata plus domaćina i tako će se igrati ove i još naredne sezone, a onda sleduju promene i proširenje na 24 ekipe. Klubovi bi trebalo da budu podeljeni u osam grupa po tri ekipe i samo najbolji će ući u četvrfinale.

Još uvek nije zvanično objavljeno kako će se klubovi kvalifikovati, ali pojedini svetski mediji su preneli mogući koncept.

Po tim pisanjima Evropa će imati osam predstavnika (iako je prvobitno bilo priče od čak 12, odnosno pola), šest će dati Južna Amerika dok bi ostalih 10 mesta popunili klubovi iz Azije, Afrike, Okeanije, Severne Amerike i Centralne Amerike.

FIFA ostavlja mogućnost konferencijama da same predlažu učesnike, odnosno najbolje iz svog područja.

Dalje, mediji navode da će se na prvom novom šampionatu naći poslednja četiri osvajača Lige šampiona, pretpostavlja se da će ostalih četiri biti pobednici Lige Evrope. Kako imamo slučaj Reala koji je osvojio više od jednog trofeja u tom periodu, spekuliše se da će finalista (iz ta dva ili tri finala) sa boljim UEFA koeficijentom uskočiti u ovaj ''voz''.

Ako se ovo ispostavi tačnim, to znači da će sigurno na tom turniru učestvovati osvajači Lige šampiona iz sezone 2019. Liverpul i 2018. Real Madrid, koa i prvaci Lige Evrope Čelsi, Atletiko Madrid i Mančester junajted.

Kako je Liverpul bio drugi 2018. to bi značilo da će Juventus kao poraženi finalista iz 2017. takođe igrati na ovom šampionatu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE