Obrenovac, 18.10.2021

RAGBISTI SRBIJE UMESTO RUSIJE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2019.
Orlovi odlukom Evropske federacije vraćeni u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

Foto:Printscreen


Ragbisti Srbije umesto Rusije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo

Ragbi 13 reprezentacija Srbije administrativnom odlukom vraćena je u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2021. godine koje se održava u Engleskoj.

Srbija će u poslednjoj rundi kvalifikacija zameniti selekciju Rusije, odlučila je Evropska ragbi liga federacija (RLEF), a potom potvrdila i Svetska ragbi liga federacija (RLIF).

Najbolji ragbisti Srbije tako će se za istorijsko mesto na SP boriti u grupi sa Škotskom i Grčkom, odakle dve prvoplasirane reprezentacije idu u Englesku.

Igra se po jedan meč sa svakim rivalom u grupi, pa će tako "orlovi" 26. oktobra gostovati u Edinburgu, odnosno 9. novembra dočekati Grčku.

Ova odluka donesena je posle velikih problema sa kojim se suočava Ragbi 13 federacija Rusije. Čelnici ruskog ragbija izgubili su podršku svog Ministarstva sporta i lokalnog Olimpijskog komiteta, zbog čega su redom počeli da otkazuju svoje unapred potvrđene medjunarodne obaveze.

Organizacioni problemi Rusa imali su direktan uticaj i na neočekivanu eliminaciju Srbije u prvom delu kvalifikacija za SP, pošto su četvorica igrača i tadašnji selektor Bret Dejvidson ostali bez adekvatnih pozivnih pisama za dobijanje vize. Kako su u pitanju članovi reprezentacije sa australijskim pasošima, nisu dobili odobrenje da putuju u Moskvu, gde je oslabljena Srbija pretrpela poraz.

U nastavku takmičenja u toj grupi kvalifikacija savladana je Španija u Beogradu, ali ipak sa nedovoljnom razlikom, pa su tako u napravljenom krugu dalje otišli Rusi i Španci. Ne želeći da umanji sportski uspeh Rusa, Ragbi 13 savez Srbije nije uložio žalbu na administrativne propuste u organizacije meča u Moskvi, iako su postojala sva prava.

"Ova odluka dolazi u izuzetno povoljnom trenutku za nas. Nama je krivo što su se naši prijatelji iz Rusije našli u takvoj situaciji, međutim ovo je potencijalno istorijski trenutak za nas! U odnosu na prošlu godinu promenili smo selektora, umesto Breta Dejvidsona stigao je engleski stručnjak Stjuart Vilkinson, podmladili smo tim, organizovali izuzetno uspešnu turneju po Engleskoj. Imamo zdravu sredinu i igrače koji su spremni da daju sve od sebe. Nemamo baš puno vremena za pripreme, ali se nadamo da ćemo uspeti da se pripremimo dobro i sastavimo reprezentaciju koja će moći da se nosi sa Škotskom i Grčkom", rekao je generalni sekretar Saveza Vlada Kikanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE