Obrenovac, 27.05.2020

NAJRADOSNIJI PRAZNIK 'RODIO' JE FUDBALSKU SVETKOVINU


Izvor: Alo.rs/I. S.,Lokalne novine | Obrenovac, 20.04.2020.
Na Vaskrs je odigran prvi večiti derbi, postignuta su dva gola, a meč su obeležili neobični dresovi

Foto:FK Partizan


Bila je to klica iz koje je izniklo ogromno rivalstvo koje nosi naš fudbal već 75 godina...

Bio je Vaskrs, 21. april 1946. godine. Taj dan je večno upisan u istorijske knjige srpskog fudbala jer su na najradosniji srpski praznik (koji se tad istina nije slavio, posle promene državnog uređenja države) prvi put odmerili snage Crvena zvezda i Partizan, najtrofejniji klubovi Srbije koji su vremenom postali najveći rivali. Iz klice posejane na Vaskrs 1946. godine izrastao jedan od najvećih gradskih derbija planete.

"Na stadionu „20. Oktobar” odigrana je prošle nedelje davno očekivana utakmica između „Partizana” i „Crvene Zvezde", počeo je izveštaj beogradski sportski nedeljnik „Fiskultura” 25. aprila 1946. Kao što se vidi iz navedene rečenice, već od prvog susreta, iako je bio prijateljski, dvoboji ta dva kluba su se išÄekivali sa posebnim zanimanjem. Prvi večiti derbi je odigran na igralištu posle rata ugašenog BSK, na kome je 1949. sagrađen armijski stadion, čiji je danas vlasnik Partizan.

Tog 21. aprila je pobedio Partizan rezultatom 2:0. U listu "Fiskultura" golovi su ovako opisani:

„U 32. minutu prvog poluvremena Rupnik se je iznenada stvorio pred protivničkim golom, i iz neposredne blizine, koso po zemlji, postigao prvi gol. U 14. minutu drugog poluvremena, lepa kombinacija Matekalo – Rupnik – Mihajlović završila se u Lovrićevoj mreži”.

Interesantno je da su igrači Partizana na tom meču igrali u belim dresovima, dok su crveno-beli imali plavu opremu.

Evo i spiska zagrljenih momaka sa fotografije koji su igrali taj istorijski prvi duel: Šoštarić, Brozović, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević (stoje), Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Palfi, Stanković, Mihailović, Ćirić i Lovrić.

Još jedan zanimljiva činjenica je da je pet godina pre rođenja večitog derbija, na Vaskrs 1941, bilo je predviđeno svečano otvaranje novog stadiona Sport kluba Jugoslavija (na njegovom mestu je sad Zvezdin stadion) i čak je to trebalo da učini lično kralj Petar II. Međutim, 20. aprila te godine, zemlja je već bila okupirana, pa od otvaranja nije bilo ništa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE