Obrenovac, 20.01.2022

NAŠA DECA SU ČUDO


Izvor: N1/Dnevnik/Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2021.
Velimir Ivić u šesnaestini finala Svetskog kupa u šahu sa samo 19 godina

Foto:Pixabay


Najmlađi predstavnik Srbije na prestižnom Svetskom kupu za muškarce i žene u Sočiju, velemajstor Velimir Ivić, plasirao se u šesnaestinu finala tog takmičenja, piše Dnevnik.

Iako ima samo 19 godina, Ivić je u dosadašnjem toku turnira već eliminisao neka veoma zvučna imena svetskog šaha, navodi Dnevnik.

Najpre je u prvom kolu pobeđen američki velemajstor Robert Hungaski, potom španski reprezentativac Francisko Valjeho Pons, da bi u trećem kolu Ivić pobedio nemačkog velemajstora Matijasa Blubauma.

Zahvaljujući ovim pobedama, koje su sve postignute rezultatom od 1,5:0,5 bez odlaska u produžetke, Ivić je na rejting listi uživo već dostigao magičnih 2600 poena i izbio na drugo mesto, odmah iza aktuelnog državnog prvaka velemajstora Aleksandra Inđića.

U meču šesnaestine finala Ivićev protivnik je dvostruki ruski šampion, velemajstor Dmitrij Andrejkin, prema pisanju Dnevnika.

Ostali predstavnici Srbije nisu imali uspeha na ovom takmičenju – velemajstor Aleksandar Inđić je u drugom kolu, pri rezultatu od 1:1 u klasičnim partijama protiv Saleha Salema (UAE), izgubio doigravanje po ubrzanom tempu i time završio učešÄ‡e na ovogodišnjem kupu.

Ukrajinski velemajstor Aleksander ArešÄenko bio je prejak za velemajstora Ivana Ivaniševića, koji je izgubio rezultatom 1,5:0,5 u klasičnim partijama.

Teodora Injac nije uspela da održi remi i u drugoj partiji protiv ruske reprezentativke Katerine Lagno izgubila je meč po klasičnom tempu rezultatom 1,5:0,5.

Svetski kup je etapa u ciklusu za prvaka sveta, a dvojica najuspešnijih šahista plasiraće se na Turnir kandidata 2022. godine. Takođe se još osmoro najboljih plasira na FIDE Gran pri 2022. godine.

Nagradni fond u muškoj konkurenciji iznosi 1,89 miliona dolara, a pobedniku će pripasti 110.000 dolara. U ženskoj konkurenciji ukupan nagradni fond je 676.000 dolara, dok će pobednica osvojiti 50.000.

Takmičenja se završavaju 6. avgusta, kada se igraju finalni mečevi, a po potrebi i doigravanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE