Obrenovac, 12.12.2018

KONFERENCIJA 'RECI NE NAVIJA─îKOM NASILJU'


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.12.2017.
Edukacija najva┼żnija, roditelji veliki problem!

Foto:Ministarstvo omladine i sporta Srbije


´╗┐

Edukacija mladih je od presudnog zna─Źaja za iskorenjivanje nasilja na sportskim objektima. To je zajedni─Źka poruka u─Źesnika konferencije povodom projekta „Reci NE navija─Źkom nasilju - umre┼żavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima”.

U Centru za omladinu „Tvoja Srbija“, koji sprovodi projekat, kao i Internacionalnoj policijskoj asocijaciji i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koje finansira ovaj zna─Źajan poduhvat, smatraju da preventiva, u nerepresivnom smislu, naefektivnije uti─Źe na uzraste koji još nisu ili su tek u po─Źetnoj fazi pripadnici navija─Źkih grupa. Zasad se edukacija srednjoškolaca realizuje u 11 opština u Srbiji.

„Kroz ovaj projekat ┼żelimo da istaknemo u prvi plan mlade, da kroz edukacije dovoljno saznate koje su posledice nedoli─Źnog ponašanja i šta mogu da donesu negativno, te da potom vi prenesete saznanja vršnjacima“, rekao je Vanja Udovi─Źi─ç, ministar omladine i sporta.

Ministar je dodao pritisak roditelja vrlo ─Źesto predstavlja problem.

„Sve te negativnosti prenele su se na utakmice ni┼żih liga i mla─Ĺih kategorija, tamo po─Źinje, što ranije nije bio slu─Źaj. Najve─çi problem predstavljaju nam roditelji. Kad gledaju utakmice svoje dece, vrše pritisak na trenera, na sudiju, a zna da bude i sukoba izme─Ĺu roditelja. Prva godina svakog projekta je uvek teška, pa pun efekat o─Źekujem kroz drugu i tre─çu godinu“, poru─Źio je Udovi─Źi─ç.

Proslavljeni košarkaš Dejan Tomaševi─ç za sebe ka┼że da je bio prva ┼żrtva verbalnog nasilja, kad je 1995. prešao iz Zvezde u Partizan.

„Da je ovaj projekat realizovan pre 20 godina, sada bismo pri─Źali o sportu bez huliganizma. Naravno, dobrodošao je i danas. Da vratimo vreme u kojem su igra─Źi Zvezde išli na utakmice Partizana, i obrnuto, a roditelji vodili decu na utakmice“, navodi Tomaševi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE