Obrenovac, 20.05.2019

Memorijalni šahovski turnir ‘Dragan Trišić‘


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.05.2018.
Današnjem memorijalnom turniru u organizaciji Dečjeg šahovskog kluba 'Hoze Raul Kapablanka' prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Obrenovac, članovi Društva srpsko- kubanskog prijateljstva, a klub je posetio i ambasador Republike Kube u Srbiji, Gustavo Trista del Todo

Foto:lokalnenovine.rs
Povodom devet godina postojanja dečijeg šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka" i u znak sećanja na osnivača kluba Dragana Trišića Trišu, danas je u Sokolskom domu odrzan memorijalni turnir "Dragan Trišić ".

Dečiji šahovski klub "Hoze Raul Kapablanka" osnovan je  21. maja 2009. godine, a osnovao ga je Dragan Trišić jedna od legendi obrenovačkog šaha.

 Dragan Trišić je odrastao  u Obrenovcu i od rane mladosti je bio zaljubljenik u šah, s tim što je jedno vreme trenirao i fudbal i karate. Zajedno sa Ljubišom Lazićem, Goranom Rašićem, Zoranom Dragićevićem, Branislavom Nikolićem, Goranom Šehovićem i Zoranom Prvulovićem, pripadao je zlatnoj generaciji obrenovačkog šaha, koja je proistekla iz trenerskog rada velemajstora Slavoljuba Marjanovića 1974. godine u ondašnjem jedinom obrenovačkom šahovskom klubu „Radnički“. Početkom osamdesetih je osvojio titulu majstorskog kandidata. Bio je član ŠK „Dragan Marković“ Obrenovac od osnivanja i dao velik doprinos klubu učestvujući na mnogobrojnim takmičenjima. Uzor mu je bio Kapablanka po kom je obrenovački šahovski klub i dobio ime.

Turnir je započeo minutom ćutanja kojim je odata pošta žrtvama teške avionske nesreće koja se juče dogodila u Republici Kubi, a nakon toga prisutne je u ime Dečjeg šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka" pozdravio Goran Šehović.

"U Obrenovcu je šah, kao i svuda u svetu, bio veoma popularan i gotovo svaka kuća je imala šahovsku garnituru. Stasalo je puno jakih igrača i šahista. Obrenovac je imao šest šahovskih klubova, kao mesta redovnog okupljanja ljubitelja ove drevne igre.Nastajali su i gasili se. Pre devet godina pokrenut je Dečji šahovskog kluba "Hoze Raul Kapablanka" nošen velikim znanjem i entuzijazmom, zaljubljenika u šah, koji je unikat na ovim prostorima, a i šire, Dragana Trišića. Klub je nikao kao mladi izdanak u stablu šahovske tradicije grada i nećemo dozvoliti da se i on ugasi. Naprotiv, klub se iz godine u godinu sve više osnažuje, a mladi šahisti polaznici kluba ostvaruju sve zapaženije rezultate." - rekao je Goran Šehović.

Današnjem memorijalnom turniru prisustvovali su i predstavnici Gradske opštine Obrenovac, Älanovi Društva srpsko- kubanskog prijateljstva, a klub je posetio i ambasador Republike Kube u Srbiji, Gustavo Trista del Todo koji je izrazio veliko zadovoljstvo klubom i mladim talentima, a posebno činjenicom da ovaj klub nosi ime velikog šahovskog velemajstora Kapablanke.

"Kada imate ovakve talente, tako mlade, da se interesuju za šah, to je divota. Kapablanka je bio ne samo naš velemajstor, već verovatno najveći velemajstor svih vremena, i verovatno bi bio oduševljen kada bi znao da ga prate ovako pametna deca, koja će najverovatnije, takodje biti velemajstori." - rekao je ambasador Republike Kube, Gustavo Trista del Toro.

 Uloga Gradske opštine Obrenovac u procesu razvoja mladih i unapređenju rada i razvijanju šahovskog znanja je jako važna. Šah je jedan od sportova koje finansira Gradska opština Obrenovac kroz projekat "Eko dinar" tako da mladi šahisti Šahovskog kluba"Hoze Raul Kapablanka" imaju punu podršku opštine na svom putu ka uspehu. 

"Mislim da je jako važan dan za Obrenovac danas, s obzirom da je evo već skoro deceniju ovaj memorijalni turnir nešto što se organizuje u sve većem broju. Takodje je važno za nas što u sve većem broju, na turnirima u zemlji i inostranstvu, posebno na beogradskim turnirima na pobednička postolja se penju deca iz Obrenovca. To je najveći uspeh svih nas. Čuvanje našeg prijateljstva sa Republikom Kubom je nešto na čemu mi ovde posvećeno radimo. Mi jesmo jedna od 170 opština u Srbiji, ali smo duboko i snažno vezani sa Republikom Kubom i evo imamo tu tradiciju da iz mandata u mandat, novi ambasador Kube dolazi na ovaj naš memorijalni turnir. Mislim da je jako važno čuvati sećanje i na gospodina Trišića i drago mi je što je i posle njegovog iznenadnog odlaska klub nastavio da živi i da se razvija sa sve većim brojem mališana." - rekao je predsednik GO Obrenovac, Miroslav Čučković.

Dečiji šahovski klub "Hoze Raul Kapablanka" je jedini klub u svetu koji nosi ime Hoze Raul Kapablanka van Kube.

Memorijalni turnir "Dragan Trišić" je bio prilika za mlade talente da pokažu svoje šahovsko umeće, a najbolji učesnici memorijala su dobili nagrade. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE