Obrenovac, 19.05.2024

STARI OBRENOVAC #2


Izvor: Lokalne Novine

´╗┐

Foto GO Obrenovac

 

Prelaze─çi Kolubarski most ,i dolazeci iz pravca Beogrda danas mozemo videti savremenu opstinu, okru┼żenu urbanom modifikacijom ,grad okru┼żen sa ─Źetri strane modernom arhitekturom, zivot prikladan svakodnevnici 21. veka .Medjutim, da li su stvarno oduvek bile takve ? Kako je doslo do dansanjeg IMENA i na koji nacin je stvarana dansnji izgled ove Beogradske opstine u donjekolubarskom basenu ovoga kraja, priblizicemo vam sam proces stvaranja NAŠEG OBRENOVCA.

Ova opština najpre je nastala kao seotsko naselje izmedju Kolubare i Tamnave pod prvobitnim imenom Pale┼ż ,pisana istorija ga pod tim imenom pominje tek u 18. veku , i to u pomenutom popisu stanovnistva iz 1717. godine, tada je bio naseljen mahom srpskim zemljoradnicima i turskim zanatlijama i trgovcima.Kasnije na ovom prostoru prevlast ima Austrija i to sve do 1739 godine ,ovo mesto dobija odliku Paleskog sreza, koje je pod sobom imalo 73 sela, medjitim demografska i etnicka struktura stanovnistava se menja. Ovo mesto je tad bilo naseljeno Nemcima ,Madjarima i Jevrejima, koji su mu dali ime Cvajbriken, po dva mosta na dve reke.Medjutim povratkom Turaka ovo administrativan i trgovacka teritorija gubi znacaj. Na levu obalu Tamnave inace i tamo gde je sad je premesten je nakon konacnog oslobodjenja od Turaka.I KONACNO 1859. godine stanovnici sreza Paleskog pisu molbu Knezu Milosu da se njihova varoš prekrsti u Obrenovac ,Molba je uslisena , a 20. decembar je i datum novog imena Obrenovca. Inace, ovo mesto je 1824. godine dobilo svoju prvu osnovnu skolu ,,Prva Obrenovacka skola,

,a zatim i crkvu sagradjenu od materijala Dragutinskog manastira u Mislodjinu. 1843. dobija i svoju prvu postu. O ovakvim i slicnim stvarima upoznaj te se uz PRICE O STAROM OBRENOVCU sa vasim LOKALNIM NOVINAMA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE