Obrenovac, 14.06.2024

STARI OBRENOVAC #4


Izvor: Lokalne Novine

´╗┐

SERIJAL  PRICA  O

ALEKSANDRU  LEKI  RANKOVICU

BIO JE NAJEDAN OD NAS ALI NAJVECI MEDJU NAMA

 

04.01.2016

Ordeni poput junak socjalistickog rada,narodnog oslobodjenja ,paratizanske zvezde,zasluge za narod,bratstva i jedinstva prvog reda,ordren za hrabrost.OVO NISU KVALIFIKACIJE KOJE GOVORE SVE O OVOJ LICNOSTI POSLERATNE JUGOSLAVIJE, on je bio mnogo vise od zasluga koje mu se pripisuju.Najveca zasluga naseg LEKE je u njegovoj zrtvi ,doslednosti i stavu koji je ocuvao do kraj .VASE LOKALENE NOVINE vode vas kroz zivot i rad Leka Rankovica uz serijale o ovome velikanu .

KAKO JE SVE POCELO.

ALEKSANDAR LEKA RANKOVIC rodjen je u Drazevcu kraj Obrenovca 28. 11 1909.godine. Potice iz siromasne porodice, rano je ostao bez oca , osnovnu skolu zavrsio je u rodnom mestu ,a nakon toga krece na zanat u Beograd.teski uslovi u kojima je odrastao ustanovili su stavove u njegovoj ranoj mladosti i opredelili ga da stupi u radnicki pokret.U velikoj meri toj odluci doprineli su i radnici koji su tada bili u okviru , tad ilegalne komunisticke partije, donoseci literaturu i propagandni materijal koje je Leka krisom citao ,1924 godine kao petnaestogodisnjak upisao se u sindikat.Tu upoznaje i svoju buducu zenu Andju ali i ubrzo bude primljem u Savez Komunisticku Partije Jugoslavije ,a nakon toga postaje i sekretar mesnog komitete SKOJA Beograd.

Par godina nakon toga Leka biva primljen u KPJ, kao mlad aktivista u sestojanuarskoj diktaturi , prilikom rasturanja letaka , jedan aktivista je uhapsen i pod petnjom i batinama odaje Lekino ime nakon cega on i biva hapsen u jednom ilegalnom stanu u Beogradu.Proces Rankovicu bio je prvi proces u sestojanuarskoj diktaturi , kao proces politickom neistomisljeniku. Prema predanju, njegovo dr┼żanje pred policijom je sa─Źuvalo skojevsku organizaciju u Srbiji od daljih provala. Sud za zaštitu dr┼żave ga je osudio na 6 godina robije koju je izdr┼żavao u zatvorima u Sremskoj Mitrovici i Lepoglavi. U Mitrova─Źkoj tamnici i Lepoglavi Rankovi─ç je radio na obrazovanju mladih komunista i na širenju revolucionarnih ideja. U─Źestvovao je u organizovanju borbe politi─Źkih osu─Ĺenika protiv policijskog re┼żima u zatvoru.

 

 

 

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE