Obrenovac, 28.02.2024

VAŽNA ZA MENTALNO ZDRAVLJE


Izvor: Alo | Obrenovac, 25.10.2022.
Kako muzika utiče na nas?

Foto: Shutterstock
S obzirom na to da su mnogima pesme jako važne, naučnici su odlučili da saznaju može li slušanje muzike uticati na mentalno zdravlje, a ono što su otkrili moglo bi vas iznenaditi.

Kako pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Medical Association Network Open, muzika pozitivno deluje na mentalno zdravlje.

 

Štaviše, njen uticaj zapravo je jednak rezultatu koji se postiže vežbanjem.

Da, dobro ste pročitali. U ukupno 26 studija, koliko je obuhvatalo spomenuto istraživanje, stručnjaci su između ostalog došli do podatka da slušanje muzike ima jednako veliki uticaj na zdravlje kao i fizička aktivnost.

Slušanjem muzike mozak otpušta dopamin

Iako se i ranije znalo da muzika pozitivno utiče na mentalno zdravlje, pogotovo kada je reč o muzičkim terapijama, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje muzike povezuje, odnosno izjednačava s benefitima vežbanja.

- Nimalo nas ne iznenađuje podatak da muzika poboljšava emocionalno blagostanje, istovremeno nam pružajući preko potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo muziku naš mozak otpušta dopamin, hemijsku materiju koja smanjuje osećaj napetosti i stresa – kaže psiholog Skot Glasman, jedan od autora sprovedenog istraživanja.

 

– Nedavne studije takođe su otkrile da ljudi imaju više koristi od vežbanja ako pritom slušaju muziku. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utiče i na njihovo raspoloženje prilikom vežbanja – dodaje Glasman.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE