Obrenovac, 19.08.2022

KAKO POBEDITI LOŠE RASPOLOŽENJE


Izvor: Blic | Obrenovac, 04.03.2022.

Foto:Dreamstime
Nije vam ni do čega? Postoje mnoga prirodna rešenja koja će vam pomoći da prebrodite trenutnu krizu. Vrlo je važno da u životu naučite kako da pobedite mrzovolju i loše raspoloženje. Kada se osmehujete, svaki problem će izgledati manji i podnošljiviji, pa ćete se lakše i izboriti s njim. Čuvajte energiju jer je njeno opadanje glavni uzrok lošeg raspoloženja. Poslušajte naše savete i vratite svom telu snagu koja će vam pomoći da se izborite sa svim životnim problemima. 

UZIMAJTE VITAMIN B

U vašoj ishrani treba da budu zastupljene namirnice bogate vitaminom B, koji je neophodan za nervnu stabilnost i dobar san. To znači da treba da jedete integralne žitarice, mahunarke, kavijar, grašak i suvo voće. Trudite se da svakoga dana pojedete neku od ovih namirnica pošto je dokazano da depresivne osobe pate od nedostatka vitamina B.

JEDITE VIŠE POVRĆA

Pasulj, grašak i sočivo pozitivno utiču na rad mozga. Zeleno lisnato povrće glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak izaziva depresiju, zaboravnost i pad serotonina u mozgu, što rezultira lošim raspoloženjem. U namirnice koje popravljaju raspoloženje spadaju i orašasti plodovi i kikiriki, koji sadrže tiamin, poznat kao „vitamin optimizma“. Orasi sadrže veliku dozu magnezijuma koji deluje antidepresivno. Beli luk takođe otklanja umor, depresiju i razdražljivost i podstiče dobro raspoloženje.

OSLOBODITE SE STRESA

Da biste popravili raspoloženje, isprobajte sledeću vežbicu. Sedite na stolicu i stavite ruke na butine. Zažmurite i trudite se da budite svesni svakog dela svoga tela. Dišite polako. Dok udišete, trudite se da budete što opušteniji. Dok izdišete, zamišljajte kako izbacujete sve probleme iz sebe. Posle tri minuta vratite se prirodnom ritmu disanja. Radite ovu vežbu dvaput dnevno i oslobodićete se nagomilane negativne energije.

MASIRAJTE SE

Ako se osećate kao da su vam sve lađe potonule, masirajte stomak, tabane i unutrašnju stranu ručnog zgloba. Umesto mleka za telo koristite mešavinu esencijalnih ulja koju ćete napraviti od jedne kapi ulja lavande, majčine dušice i kamilice i tri kapi bademovog ulja. Ponavljajte ovu masažu triput dnevno sve dok ne osetite poboljšanje.

SVETLOST LEČI

Naučno je dokazano da se osobe koje su izložene slabom svetlu lakše zamaraju i češće pate od depresije. Zato iskoristite lepo vreme da što više šetate, ali samo u doba dana kada sunčevo zračenje nije prejako. U kući koristite sijalice od 100 W.

STIMULIŠITE TAČKE NA STOPALIMA

Tačke ispod i na sredini nožnog palca pritiskajte 10 sekundi, a zatim masirajte ispupčeni deo tabana, naročito njihov centar. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, potražite pomoć profesionalnog masera.

ŠETAJTE , TO PRIJA

Šetajte brzim tempom bez obzira na vremenske uslove, pošto je fizička aktivnost od ključnog značaja za mentalnu ravnotežu. Najmanje jednom nedeljno odlazite na mesto na kojem ćete svesno udisati svež vazduh. Pri tom je veoma važno izdisanje. Zamislite kako s vazduhom izbacujete tužne misli i kako prilikom svakog udisaja u vaš organizam ulaze svežina i snaga.

DRUŽITE SE

Druženje s prijateljima oslobodiće vas negativne energije. Dakle, važno je sretati se s prijateljima, izlaziti u društvo i okružiti se ljudima koji su vam dragi. Setite se izreke da se ljubav ne sastoji u tome da jedno drugo gleda, već da zajedno gledate u istom pravcu.

SUOČITE SE SA LJUTNJOM

Osobe koje su mrzovoljne često su sklone potiskivanju osećanja. Važno je da shvatite da je ljutnja prirodan osećaj kao i svaki drugi pa pokušajte da je savladate na zdrav način. Prepoznajte sebe u ljutnji. Možda stiskate prste, zube, počinjete da vičete, crvenite… Recite sebi „nisam ljuta, ovo nije moje prirodno stanje“ i videćete kako će negativna energija nestati kao rukom odnesena, a vi ćete biti spremni da krenete u akciju i rešavanje životnih problema.

BUDITE POZITIVNI

Trudite se da stvari posmatrate iz drugog ugla. Ako život shvatite kao teško breme, takav će vam i biti. Stalno i u svakom trenutku podsećajte sebe koliko ste srećni što ste zdravi, imate porodicu i prijatelje, dovoljno novca za solidan život, siguran posao i miran san.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE