Obrenovac, 19.08.2022

ANTISTRES VITAMIN BROJ 1


Izvor: Lepa&Srećna | Obrenovac, 06.03.2022.
Tiamin, poznat i kao vitamin B1, je ključan za zdrave nerve i pomaže protiv stresa! Evo u kojim namirnicama ćete ga naći...

Foto:Instagram / _foodie_4thought
Sve su brojnija istraživanja koja pokazuju koliko je vitamin B1, poznat i pod nazivom tiamin važan za ljudsko zdravlje.

On je dobio oznaku 1 zato što je bio prvi otkriven, u nizu B vitamina, a igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima. Telu je neophodan da bi izgradio materije neophodne svakoj ćeliji, a pošto je rastvorljiv u vodi, organizam ga ne skladišti pa se mora redovno unositi.

Nije čest slučaj da ljudima nedostaje tiamin, ali manjak se otkriva kod alkoholičara, obolelih od Kronove bolesti, veoma mršavih osoba kao i onih čija ishrana se pretežno zasniva na ugljenim hidratima. Kao posledica deficita vitamina B1, može doći do degeneracije perifernih nerava, kao i neurona u kičmenoj moždini. Osoba se žali na zamor, razdražljivost, loše pamćenje, poremećaje spavanja. Zato vitamin B1 sve češÄe nazivaju antistres vitaminom. 

Uobičajena propisana dnevna doza je 1,4 mg vitamina B1 dnevno za žene do 50, a 1,1 mg dnevno za one starije od 50 godina. Za unos ove količine dovoljno je pojesti pola šolje barenog pirinča ili pasulja. Tiamina ima i u hlebu, krompiru, kupusu, orasima, kao i u svinjskom mesu i ribi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE