Obrenovac, 25.06.2019

Pet jasnih znakova da vam nedostaje vitamin B12


Izvor: B92 | Obrenovac, 15.01.2018.
Vitamin B12, koji dobijamo iz proizvoda ┼żivotinjskog porekla, izuzetno je va┼żan za ljude svih starosnih grupa.

Foto: Thinkstock


´╗┐

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin grupe B koji je neophodan za zdravo funkcionisanje nervnog sistema, za pravilno formulisanje krvnih zrnaca i bolju proizvodnju energije, bolji rad metabolizma i du┼żi ┼żivotni vek ─çelija. 

Ako ste se prebacili na vegansku ishranu ili zna─Źajno smanjili unos namirnica ┼żivotinjskog porekla, bilo bi dobro da prepoznate znakove koji ukazuju na mogu─çi nedostatak vitamina B12. 

1. Slabost i umor 

Kada nivo B12 postane prenizak, telo ne mo┼że da proizvede crvena krvna zrnca, neophodna za prenošenje kiseonika kroz telo, a rezultat toga je klasi─Źna anemija. 

Problem je što je takva vrsta umora predstavlja simptom koji lako mo┼że da se pripiše drugim uzrocima, poput stresa i nedostatka sna. Ako se umor pogoršava, a ne mo┼żete da odredite o─Źigledan uzrok, posetite lekara koji ─çe na osnovu vaše krvne slike saznati da li je u pitanju nedostatak ovog vitamina ili je re─Ź o obi─Źnom umoru. 

2. Trnci u rukama i nogama 

Naši nervi oblo┼żeni su masnom belom supstancom, poznatom kao mijelin. Mijelin ne samo da izoluje i štiti nerve, ve─ç ubrzava nervne impulse, što omogu─çava bolji ose─çaj u rukama i nogama. Za proizvodnju mijelina neophodan je upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno, mijelin po─Źinje da se razgra─Ĺuje, pa impulsi više ne mogu da putuju toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama. To je jasan znak da odete na kontrolu. 

3. Slabija ravnote┼ża 

Razgradnja mijelina tako─Ĺe mo┼że da uti─Źe na vašu propriocepciju, koja je klju─Źna za vašu ravnote┼żu. Ako primetite da odjednom gubite ravnote┼żu ili se malo te┼że orijentišete u prostoru, bilo bi dobro da posetite lekara i odradite analizu krvi. 

4. Zbunjenost i zaboravnost 

Pošto je mijelin va┼żan za kvalitetno prenošenje impulsa du┼ż celog tela, nedostatak vitamina B12 uzrokuje i slabiji rad mozga, odnosno zaboravljenost i zbunjenost. Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravnost, ali ako ustanovite da sve više zaboravljate i da se u sve ve─çem broju situacija zaista ose─çate izgubljeno, hitno proverite nivo ovog vitamina. Ako to ne uradite, simptomi nedostatka vitamina B12 mogu da dovedu do prave demencije u roku od samo godinu dana. 

5. Depresija 

Još jedan o─Źigledan znak da vam fali vitamin B12 jeste depresija. Ako ste u poslednje vreme depresivniji nego ina─Źe, iako nemate baš nikakvog razloga za to, proverite krvnu sliku kako biste u potpunosti bili sigurni da li je ovaj problem uzrok depresije. Mo┼żda bi samo trebalo da poja─Źate konzumaciju namirnica bogatih ovim vitaminom, a to su mleko i mle─Źni proizvodi, piletina, govedina (naro─Źito bubrezi i jetra), jaja, tunjevina, losos i kvasac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE