Obrenovac, 21.04.2024

RODITELJI, PAŽNJA


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2017.
Mobilni nemojte davati deci

Foto:Profimedia
Psiholozi apeluju na roditelje da svojim mališanima ne dozvole da vreme provode uz mobilni telefon ili tablet!

Mobilni telefoni su očigledno opasniji nego što smo mislili. Psiholozi upozoravaju da deca starosti od dve do pet godina uopšte ne bi trebalo da se igraju mobilnim telefonima i tabletima, kako ne bi postali zavisnici.

Dečji psiholog dr Arik Sigman ističe kako da gedžeti u ranoj dobi izazavaju poremećaje koje mogu izazvati "zavisnost" za ekranom i elektronskim uređajima, koji mogu potrajati ceo život.

Ispitivanje koje je sprovelo svetsko udruženje neurologa pokazuje da velika izloženost kompjuterima i gedžetima menja strukturu mozga, prenosi Daily Mail.

S obzirom da je ovo tek nedavno otkriveno, naučnici nisu sigurni koliko ljudi je zahvaćeno, pa apeluju na roditelje da svojoj deci, što je više moguće, ograniče pristup elektonici.

“Većina dece možda neće razviti zavisnost, baš kao što ne postaju alkoholičari svi koji piju, ali će biti skloniji tome", objašnjava dr Sigman i dodaje da nije slučajno što zavisnike o kompjuterima i mobilnim telefonima poredi sa alkoholičarima.

"Zavisnici o tehnologiji lažu koliko vremena provode za računarom, izoluju se od ljudi, a sav svoj novac troše na kupovinu novih gedžeta. Ukoliko im uskratite mobilni ili tablet pokazuju fiziološke simptome apstinencije", objašnjava Sigman.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE