Obrenovac, 17.10.2018

Prestanak pu┼íenja i u ┼íezdesetim produ┼żava ┼żivot


Izvor: Radiosarajevo.ba,Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2017.
Najnovija nau─Źna istra┼żivanja pokazala su da prestanak pu┼íenja i u poznom dobu mo┼że produ┼żiti ┼żivot dugogodi┼ínjih u┼żivalaca duvanskih proizvoda

Foto:Thinkstock


´╗┐

Rezultati istra┼żivanja objavljeni su u ─Źasopisu American Journal of Preventive Medicine, a nau─Źnici tvrde da nikada nije kasno prestati sa pušenjem, ali da je bolje to u─Źiniti što pre.

Nau─Źnici s Ameri─Źkog nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) uradili su istra┼żivanje s više od 160.000 ispitanika i došli do saznanja da je trostruko ve─ça mogu─çnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg ─Źoveka koji nikada nije pušio.

"Ovo istra┼żivanje je dalo jasne pokazatelje o uticaju pušenja na vek ─Źovekovog ┼żivota. Došli smo do va┼żnih saznanja kada je re─Ź o umiranju odraslih ljudi u sedamdesetim godinama ┼żivota. Istra┼żivanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 odsto ispitanika. Me─Ĺu preminulima je bilo 56 odsto bivših i šest odsto aktivnih puša─Źa", rekla je Sara Neš, koja je vodila eksperiment.

Istra┼żivanje je tako─Ĺe potvrdilo da su muškarci skloniji po─Źetku pušenja u ranim godinama, kao i to da je mnogo više ┼żena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.

Nešova je tako─Ĺe istakla da je prestanak pušenja u ┼żivotnom dobu od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produ┼żenje ─Źovekovog ┼żivota. Dodala je da su efekti sve ve─çi što osobe ranije prestanu da puše.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE