Obrenovac, 24.06.2019

Å ta uraditi ako vam trening 'ubija' kolena?


Izvor: index.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2018.
Bol u kolenu je, nažalost, uobičajena pojava kod sportista, a obično boli više od drugih zglobova

Foto:Thinkstock
"Razlog za to je činjenica da je koleno zamršen zglob koji uključuje kosti, meniskus, mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju zglob", pišu stručnjaci na portalu Helt.

Ako postoji bilo kakvo oštećenje ili opterećenje na bilo kojoj od ovih komponenti, koleno će vas sigurno boleti.

Osim toga, mnoge telesne aktivnosti - trčanje, skakanje, istezanje, savijanje - zaista mogu snažno da opterete vaša kolena, a ako se tome dodaju i udarci i svakodnevno opterećenje zbog viška kilograma, rezultat će opet biti bol.

To se posebno odnosi na ljude koji ne vežbaju redovno, ali se uvek trude da vežbaju maksimalnim intenzitetom. Tada su rizici od (hroničnog) bola još veći.

Bol, doduše, često nestaje nakon što prestanete da opterećujete svoja kolena, ali nekad je ozbiljniji.

Uobičajeni uzrok bolnih kolena kod mladih ljudi, naročito onih koji vežbaju snažno ili treniraju sportove visokog intenziteta jeste bol koji se često naziva sindromom trkačkog ili skakačkog kolena.

Karakteriše ga bol u mekom tkivu oko kosti i čašice. Tada se obično savetuje lečenje u obliku pojačanog odmora s fizikalnim terapijama, kojima koleno pokušava bolje da se stabilizuje.

Moguće je i da bol stiže zbog problema s hrskavicom u kolenu koja se troši kako starimo ili se jednostavno troši zbog isuviše intenzivne upotrebe, a tada lekari obično savetuju da se na neko vreme klonite svojih uobičajenih treninga i zamenite ih laganijim vežbama koje najmanje opterećuju kolena.

U tom slučaju savetuje se plivanje, rad na eliptičnim spravama ili vožnja biciklom, napolju ili na sobnom biciklu.

Ali, ako vas muči običan, klasičan bol, ni tada ne smete da ignorišete problem jer će sigurno postati još gori zato što vas je upravo vaš način vežbanja doveo do tog stanja.

Naravno, misli se na vežbanje u pogrešnom položaju, s pogrešnom formom, jer upravo pogrešno korišÄ‡enje udova prilikom vežbanja najviše opterećuje telo.

Zato se, čak i ako mislite da je izvođenje vaših omiljenih vežbi uvek savršeno, ali vas kolena i dalje ubijaju za vreme treninga, obavezno vratite osnovama.

Zamolite trenera ili stručnjaka da dobro motri na vas dok vežbate i ispravi sve što radite pogrešno, jer iako toga možda niste svesni, samo malo jači nagib tela može da dovede do velike neravnoteže koju ćete se truditi da ispravite tako što ćete snažnije opteretiti delove tela koji prilikom vežbanja treba da vam služe za bolju stabilizaciju, piše Index.hr. A to će bespotrebno opteretiti vaša kolena.

Kad je telo u ravnoteži, i opterećenje će biti ravnomerno podeljeno.

Ipak, pošto postoji mnogo različitih uzroka bolnog kolena, najbolje rešenje je odlazak lekaru na savetovanje.

Lekar će najbolje znati šta je pravi uzrok i kako lečiti i izlečiti bol.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE