Obrenovac, 16.04.2024

Kontroverzne tvrdnje: Jaje na dan je opasno kao pet cigareta


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 07.08.2017.
Novi dokumentarac ku─çe Netflix izneo je neke kontroverzne tvrdnje o kojima ─çe se tek raspravljati u nau─Źnim krugovima

Foto:Thinkstock


´╗┐

"What the Health" pro-veganski film naveo je neke kontroverzne tvrdnje o ljudskom zdravlju i konzumaciji mesa, kakve ve─çina medicinskih stru─Źnjaka odbacuje. Ostvarenje koje se reklamira kao "film koji zdravstvene organizacije ne ┼żele da vidite" dobio je veliku pa┼żnju svetske javnosti.

U njemu se ispituje navodna povezanost konzumacije ┼żivotinjskih proizvoda sa nizom bolesti i iznose senzacionalisti─Źke tvrdnje da samo jedna porcija mesnih prera─Ĺevina dnevno pove─çava rizik od dobijanja dijabetesa za 51 odsto, a da je jaje na dan podjednako štetno kao i pet cigareta dnevno.

Film preispituje i praksu vode─çih farmaceutskih organizacija i sugeriše da one profitiraju od toga što investiraju u mesnu prehrambenu industriju koja nas ─Źini bolesnim.

Autori filma Kip Andersen i Kigan Kun ve─ç su snimili veganski hit dokumentarac "Cowspiracy" 2014. tako─Ĺe na Netflix-u.

Leonardo Dikaprio, poznati holivudski vegetarijanac, video je film i pomogao njegovim tvorcima da ubede Netflix da ga objavi, s njim kao izvršnim producentom. Novi film podr┼żao je Hoakin Finiks, glumac koji je tako─Ĺe vegan.

Ono što se u filmu eksplicitno ne navodi, a što je va┼żno za debatu o njemu, je to što ga delimi─Źno finansira veganska industrija i što za sagovornike bira isklju─Źivo vegane i lekare koji se zala┼żu za takvu ishranu.

Nau─Źna zajednica je ┼żestoko kritikovala ovo ostvarenje i metod prikupljanja podataka o mesu i bolestima. Film je nazvan "ekstremno kontroverznim" i "iskrivljenjem nauke".

Ina─Źe, studije su pokazale da su mesne prera─Ĺevine u svakodnevnoj ishrani povezane sa razvojem dijabetesa u oko 19 odsto slu─Źajeva, dok film navodi da je re─Ź o 51 procentu.

Tako─Ĺe, mnoge tvrdnje o direktnoj povezanosti mesa, mleka i jaja u ishrani sa raznim bolestima, zapravo ne postoji u nauci, nego su studije pokazale postojanje takozvanog "relativnog rizika".

Dakle, ne zna─Źi da ─çe svaka osoba koja konzumira prera─Ĺevine zapravo dobiti rak.

Elis Hauart, nau─Źnica koja se godinama bavi prou─Źavanjem raka, smatra da je poruka da ljudi treba da jedu manje mesa, a više vo─ça i povr─ça, dobra, ali da su tvorci filma preterali.

"Ta─Źno je da ishrana igra va┼żnu ulogu u nekim bolestima, uklju─Źuju─çi rak i dijabetes, ali tvrdnje iznete u filmu su preterane i predstavljaju pogrešnu interpretaciju nau─Źnih studija", smatra ona.

"Tvorci se oslanjaju na to da ─çe '─Źinjenicama' zaplašiti gledaoce i da oni posle ne─çe proveravati nau─Źnu verodostojnost".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE