Obrenovac, 17.10.2018

Nikada ne biste pretpostavili šta stvara želju za povrćem


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2017.
Nova studija pokazala je da je želja za povrćem povezana sa dojenjem. Istraživači iz Centra za hemijska čula Monel u Filadelfiji su utvrdili da bebe tokom dojenja osećaju ukus povrća kroz mleko

Foto:Thinkstock
Kada dete dođe u kontakt sa čvršćom hranom, ukusi više vrsta povrća budu jaki za njih. Međutim, ako su hranjeni majčinim mlekom, šok će biti manji po njihovo čulo ukusa.

"Svako čulno iskustvo bebe je jedinstveno, ali doživljaj ukusa njihove prve hrane zavisi od toga šta njihova mama jede“, objašnjava vođa studije i biopsiholog Džuli Menela.

Kada trudna žena jede povrće, to utiče na plodovu vodu, a zatim i na njeno mleko, što pomaže bebi da se navikne na taj ukus.

Istraživači su zahtevali od 97 žena da piju sok od cvekle, šargarepe ili celera, a zatim su pratili navike njihove dece u odrastanju.

Ispitanice su podeljene u pet grupa: tri grupe žena pile su mesec dana pola šolje soka pre dojenja, ali je svaka grupa počinjala u različito vreme – jedna grupa kada je beba imala dve nedelje, druga grupa kada je imala šest, a treća deset.

Četvrta grupa ispitanica sok je pila tri meseca dve nedelje nakon porođaja, dok je peta bila kontrolna grupa koja ovaj sok nije konzumirala.

Kada su bebe počele da jedu čvrstu hranu u osmom mesecu, ponuđene su im žitarice, žitarice sa ukusom šargarepe i ukusom brokolija.

Vreme takođe igra bitnu ulogu, piše Independent. Bebe čije su majke najra

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE