Obrenovac, 14.11.2018

Mnogi ga ne vole, ali ovaj ku─çni posao produ┼żava ┼żivotni vek


Izvor: Sputnik,Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2017.
Svakodnevne lake fizi─Źke ve┼żbe, koje uklju─Źuju tr─Źanje i pranje sudova, zajedno sa drugim kuc╠ünim obavezama, pozitivno uti─Źu na du┼żinu ┼żivotnog veka, tvrdi se u radu ameri─Źkih lekara objavljenom u ─Źasopisu Ameri─Źkog gerijatrijskog dru┼ítva

Foto:Thinkstock


´╗┐

U istra┼żivanju je u─Źestvovalo 6.000 ┼żena starosti od 65 do 99 godina. Nau─Źnici su pratili njihovu svakodnevnu fizi─Źku aktivnost pomoc╠üu fitnes sistema za prac╠üenje, kao i njihovo zdravstveno stanje, tokom tri godine.

Prema dobijenim rezultatima, stopa smrtnosti onih ┼żena koje su bile fizi─Źki aktivne najmanje 30 minuta dnevno bila je 12 odsto ni┼ża nego kod onih koje vode uglavnom neaktivan na─Źin ┼żivota. Povec╠üanje svakodnevnog opterec╠üenja do jednog sata smanjuje verovatnoc╠üu smrti za 39 odsto.

Nau─Źnici isti─Źu da se pod definicijom fizi─Źke aktivnosti podrazumevaju kuc╠üni poslovi, uklju─Źujuc╠üi ─Źišc╠üenje i pranje sudova, kao i šetnja na sve┼żem vazduhu.

"Dugo se smatralo da takve aktivnosti nisu dovoljne da bi ─Źovek bio zdrav. Ali sada imamo dokaze da ─Źak i slabija aktivnost ┼żena smanjuje verovatnoc╠üu da c╠üe umreti u naredne tri ili ─Źetiri godine", izjavila je saradnica na istra┼żivanju, specijalista Andrea Lakrua.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE