Obrenovac, 24.10.2018

Samo jedno prejedanje nedeljno može ozbiljno da vam naškodi


Izvor: Metro.co.uk,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2017.
Jedete zdravo od ponedeljka do petka. Unosite mnogo tečnosti, povrća i voća, vežbate svaki dan, trezni ste. Onda dođe vikend i vi želite svoju 'nagradu'. Dok kažete 'keks', već pivom zalivate picu i čips, radujući se čokoladnom desertu

Foto:Thinkstock
Međutim, ako se tešite da jedan dan prejedanja neće mnogo uticati na vaše konačne ciljeve, varate se.

Nova studija sugeriše da samo jedan dan preterivanja u nezdravim namirnicama može da poremeti vaš metabolizam.

Istraživači su ispitali 15 zdravih ljudi koji su imali zadatak da, posle "zdravih" radnih dana, subotom uživaju u brzoj hrani. Ispostavilo se da su tokom tog dana u proseku uneli 78 odsto više kalorija od njihovih dnevnih potreba.

Onda su im izmerili nivo šećera u krvi i uporedili ga sa nivoom pre gozbe. Suprotno svim očekivanjima, ispostavilo se da je nivo insulina u njihovoj krvi smanjen za 28 odsto.

Insulinska osetljvost je važna jer pokazuje koliko dobro telesne ćelije apsorbuju šećer iz krvi i pretvaraju ga u energiju. Dakle, ako je vaša osetljivost narušena, telu je potrebno sve više i više insulina, kako bi telo apsorbovalo šećer. Na posletku, vaš pankreas dostiže granicu i nije sposoban da pruži dovoljno insulina da se taj posao obavi.

Višak šećera u krvi potom se gomila u krvotoku i na kraju vodi ka dijabetesu.

Zaključak? Potrebno je da jedete uravnoteženo.

"Konstantna hiperprodukcija insulina vodi disfunkciji pankreasa i nesposobnosti proizvodnje insulina onda kad je potreban", kaže vođa studije Karl Halston.

Nije poznato da li je za ovu pojavu presudan broj kalorija ili količina masnoće u hrani koju unesemo, ali u svakom slučaju, treba da vodimo računa o tome kako se hranimo, čak i vikendom.

Naravno jedno prejedanje u nekoliko nedelja sigurno neće dovesti do dijabetesa. Ipak, ako su vaši "dani hedonizma" suviše česti, možda bi trebalo da razmotrite neki odmor za vaš pankreas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE