Obrenovac, 22.02.2019

NEVEROVATNO DEJSTVO


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2018.
Šta se dešava u organizmu kada jedete nezrele banane?

Foto:Profimedia


´╗┐

Postoji mnogo razloga zbog ─Źega bi trebalo da jedete nezrele banane, a jedan od njih je i taj jer tope masne naslage.

Poznato je da banane sadr┼że veliku koli─Źinu skroba, a zelene, nezrele banane još ve─çu. Va┼żno je napomenuti da je skrob koji nezrele banane sadr┼że rezistentni skrob.

Rezistentni skrob vari se druga─Źije od obi─Źnog skroba. U uobi─Źajenim slu─Źajevima, skroz se razla┼że na ─Źestice, ali kod zelenih banana to nije slu─Źaj.

Postoje razli─Źite zdravstvene beneficije koje rezistentni skrob ima da ponudi. On je odli─Źan za mršavljenje. Vlakna nezrelih banana pove─çavaju ose─çaj sitosti, što dovodi do smanjenja potrošnje kalorija i smanjena te┼żine.

Prema istra┼żiva─Źima, rezistentni skrob iz zelenih banana tako─Ĺe sagoreva masti. Ovo se dešava zato što telo ne koristi ugljene hidrate kao gorivo.

Kada telo ne mo┼że koristiti ugljene hidrate kao gorivo, on koristi masti. Rezistentni skrob tako─Ĺe smanjuje nivo insulina u organizmu i spre─Źava da glukoza prodre u ─çelije našeg tela.

Zelene banane su tako─Ĺe korisne za odr┼żavanje digestivnog trakta. Vlakna iz banana postara─çe se da imate redovnu stolicu, a digestivni trakt odr┼żavaju zdravim pomo─çu probiotskih bakterija.

Probiotske bakterije iz zelenih banana tako─Ĺe poma┼żu kada je u pitanju dijareja i problemi sa debelim crevom. One ─Źak smanjuju šansu od dobijanja raka debelog creva i dovode do bolje apsorpcije kalcijuma.

Zelene, nezrele banane imaju veliku nutritivnu vrednost. One sadr┼że vitamin B6, vitamin C, kao i velike koli─Źine kalijuma. Pošto sadr┼że i ugljene hidrate, ne preporu─Źuju se dijabeti─Źarima.

Triptofan je tako─Ĺe jako va┼żna aminokiselina koju banane sadr┼że. On poma┼że u kontroli promene raspolo┼żenja. Tako─Ĺe sadr┼że i mnogo magnezijuma koji je odli─Źan za srce.

Deca obi─Źno ne ┼żele da jedu zelene banane, mada je ─Źinjenica da su one hranljivije. Pokušajte to da objasnite svojoj deci!

Zelene, nezrele banane sadr┼że i veliku koli─Źinu gvo┼ż─Ĺa, koji je veoma bitan za naše telo.

Zbog razli─Źitih zdravstvenih faktora koji su povezani sa zelenim bananama, trebalo bi ih jesti svakodnevno, one ─çe vam pomo─çi da ostanete zdravi.

Banane tako─Ĺe sar┼że i veliku koli─Źinu pektina. Uvek se savetuje da pojedete celu bananu, umesto da je pasirate. One ─çe vaše telo snabdeti dovoljnom koli─Źinom antioksidanata i pomo─çi ─çe u o─Źuvanju vaših tkiva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE