Obrenovac, 05.08.2020

Od epilepsije u Srbiji boluje čak 70.000 ljudi


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2017.
Epilepsija je vrlo česta neurološka bolest, a u Srbiji od nje boluje čak 70.000 ljudi. Prvi izbor lečenja su lekovi, ali trećina pacijenata na njih ne reaguje. Hirurško lečenje je jedan od načina da veliki deo njih dođe do izlečenja

Foto:Thinkstock
U Beogradu su se okupili stručnjaci iz istaknutih svetskih epileptoloških centara i vodeći lekari iz regiona.

Do pre pet godina Dragana Nedović nije smela nigde i ništa bez pratnje i pomoći. Epileptični napadi, koji su je u svemu sputavali, su prestali posle hirurške intervencije.

“Toliko mi je bilo teško zbog napada epilepsije koji su se dešavali često i imali određene posledice. Posle njih sam se osećala vrlo teško, delimično gubila pamćenje, imala zamor. Želja mi je bila da urade šta god mogu, da me spasu od toga. Bez obzira na to što su mi govorili da može da dođe do određenih posledica, ipak sam želela da probamo sa operacojom; da izbrišu taj centar iz kojeg potiču napadi epilepsije i da nastavim normalno da živim”, kaže pacijentkinja Dragana Nedović.

Program hirurškog lečenja epilesije u Srbiji nastao je kroz saradnju Klinike za neurologiju i Centra za epilepsiju Klivlendske klinike.

“Veoma je važno znati da hirurško lečenje epilepsije nije isto što i uraditi snimak glave magnetnom rezonancom i posle odstraniti deo. Operacija zahteva rad celog tima: neurologe, neurohirurge, neuroradiologe, epileptologe, psihijatare, patologe, fizijatre, EEG tehničare. Ovde smo zbog saradnje sa našim kolegama iz Srbije ali i rada na okupljanju tima stručnjaka kako ne bi samo jedna osoba morala da se nosi sa kompleksnim zahvatom koji podrazumeva hirurško lečenje epilepsije”, istakao je Imad Nažim, direktor Centra za epilepsiju Klivlendske klinike.

U Srbiji od epilepsije boluje oko 70.000 ljudi. U Kliničkom centru Srbije operisano je preko 140 pacijenata sa teškim oblikom epilepsije.

“Jedna od 100 osoba ima epilepsiju, što znači da napde u ima oko 70.000 ljudi, od čega 25.000 pije dva, ponekad i tri leka. Uprkos tome, oni i dalje imaju epileptične napade koji značajno onesposobljavaju njihovo funkcionisnaje. Iza te grupe pacijenata najverovatnije stoji fokalna kortikalna displazija, pa značajan broj njih može da bude potencijalan hirurški kandidat”, izjavio je doktor Aleksandar Ristić iz Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

“Cela naša misija, naš posao sastoji se od toga da ih prepoznamo što ranije, da ih jasno ispitamo, da dokažemo da operacija ne može da ih ošteti već da će biti izlečeni operacijom. Ceo posao se sastoji od tog jednog, ali velikog niza kompleksnih postupaka koji zahtevaju zajednički rad grupe ljudi na istom putu”, rekao je Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju KCS.

"Beogradsko-klivlendski sastanak o fokalnim kortikalnim displazijama" održava se u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE