Obrenovac, 17.10.2018

'Eliksir mladosti' nam je sve vreme bio pred nosem?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2017.
Supstanca koja se nalazi u odre─Ĺenim namirnicama mogla bi da ima va┼żnu ulogu u podmla─Ĺivanju ─çelija, pi┼íe Independent

Foto:Thinkstock


´╗┐

Nau─Źnici sa Univerziteta u Eksteru i Brajtonu smatraju da su na dobrom putu ka otkrivanju na─Źina za podmla─Ĺivanje neaktivnih senescentnih ─çelija.

Oni su tokom najnovijeg istra┼żivanja uspeli da podmlade ovaj tip ─çelija ne samo po izgledu, ve─ç da u─Źine da se one ponašaju poput mla─Ĺih ─çelija.

Istra┼żiva─Źi su tokom eskeprimenta koristili sastojke nalik revesatrolu - supstanci koja ulazi u sastav crnog vina, crne ─Źokolade, crnog gro┼ż─Ĺa i borovnica.

Samo nekoliko sati nakon tretmana, starije ─çelije po─Źele su da se dele i imale su du┼że telomere - "kapice" na krajevima hromozoma koje je skra─çuju dok starimo.

Prethodna istra┼żivanja pokazala su da odre─Ĺene klase gena u starosti postaju neaktivne, ali su supstance kojima su podvgnute u toku istra┼żivanja dovele do njihovog ponovnog aktiviranja.

Nau─Źnici se nadaju da ─çe ovo otkri─çe dovesti do nastanka terapija koje ─çe ljudima pomo─çi da ostare bolje, i bez odre─Ĺenih degenerativnih problema koji se obi─Źno javljaju u starosti.

Jedan od razloga zbog kojih u poznom dobu postajemo podlo┼żniji bolestima jeste nagomilavanje senescentnih ─çelija u našim tkivima, koje i dalje ┼żive, ali ne rastu ili prestaju da funkcionišu kako treba.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE