Obrenovac, 24.06.2019

Prava istina o uticaju stranog jezika na naš mozak


Izvor: Indipendent,Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2018.
Svakome ko je ikada nau─Źio strani jezik poznato je da razmi┼íljanje na jeziku druga─Źijem od maternjeg iziskuje odre─Ĺeni mentalni napor. Nova studija tvrdi da razmi┼íljanje na stranom jeziku iscrpljuje mozak i umanjuje njegovu sposobnost da stvara mentalne slike

Foto:Thinkstock


´╗┐

Zaklju─Źak istra┼żivanja koje su sproveli psiholozi sa Univerziteta u ─îikagu ukratko glasi: "Naše mentalne slike se menjaju kada koristimo strani jezik".

Istra┼żiva─Źi Sajuri Hajakava i Boaz Kejsar sproveli su studiju na 359 osoba kojima je engleski maternji jezik, ali koji tako─Ĺe govore i španski. Od njih je tra┼żeno da mentalno simuliraju 35 senzornih iskustava (zamišljanje odre─Ĺenih ukusa, ose─çanja, materijala i stavova).

Svaki ispitanik je potom upitan da ka┼że koliko je ┼żivopisno bilo to njegovo iskustvo. U─Źesnici su bili podeljeni u dve grupe. Jednima su uputstva davana na engleskom, a drugima na španskom jeziku.

U šest, od ukupno osam, kategorija, u─Źenici koji su zadatke izvršavali na svom drugom jeziku, izjašnjavali su se da su njihove mentalne slike manje ┼żivopisne od onih koji su zadatke izvršavali na maternjem jeziku.

Smatraju─çi da su, mo┼żda, neki od u─Źesnika podsvesno prijavljivali svoje mentalne slike kao manje ┼żivopisne na drugom jeziku, nau─Źnici su sproveli još jedan eksperiment.

Od grupe od 307 ljudi, kojima je maternji jezik kineski a koji te─Źno govore i engleski jezik, tra┼żeno je da reše test sa re─Źima koje zahtevaju vizualizaciju. Prvo bi im, na primer, rekli "šargarepa", "olovka" i "pe─Źurka", i potom pitali koji od tih pojmova ima najrazli─Źitiji oblik.

Polovini su date re─Źi na kineskom, a drugoj polovini na engleskom. Oni koji su se slu┼żili svojim drugim jezikom imali su lošije rezultate od onih koji se slu┼żili maternjim.

Ova ispitivanja nisu otkrila zbog ─Źega je stvaranje mentalnih slika slabije na stranom jeziku, ali se na osnovu njih mo┼że pretpostaviti da se to doga─Ĺa zbog toga što ih mozak "crta" na osnovu prethodnih iskustava, koja su do┼żivljena na maternjem jezku i na osnovu kojih nastaju nove slike. Pokušaj "izvla─Źenja" tih se─çanja je ometan kada se to pokušava na stranom jeziku.

"Poslednjih godina ima sve više dokaza da upotreba stranih jezika uti─Źe na mnoge aspekte ljudskih iskustava, u rasponu od emocionalnih odgovora do donošenja odluka. Ovde smo došli do nekih dokaza da do takvih fenomena mo┼że do─çi zbog toga što je stvarnje mentalnih slika posredstvom stranog jezika manje ┼żivopisno nego posredstvom maternjeg", naveli su u zaklju─Źku istra┼żivanja Hajakava i Kejsar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE