Obrenovac, 20.05.2019

NISTE NI SLUTILI


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2017.
Zagušljiv prostor može da izazove mnoge bolesti

Foto:Profimedia
Ako ne provetravate kuću redovno, to može da doprinese razvoju mnogih bolesti.

Redovnim provetravanjem kuće rizike od bolesti mogli biste smanjiti za gotovo 40 odsto. Pritom je najveća opasnost vreba od plina i jedinjena kojih nismo ni svesni. Vrlo je opasan ugljen monoksid, koji je česti uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog šporeta, zbog neispravnih grejnih tela u stanovima koji se greju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan ili sveću, a ima ga i u dimu cigarete.

Provetravanje doma četiri puta na dan od tri do sedam minuta može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti koje će se često manifestovati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kijanje, vrtoglavica, osećaj umora, krvarenje iz nosa ili bolesti pluća.

Treba provetravati nekoliko puta na dan, a najbolje ujutru, nakon ustajanja, pogotovo ako je reč o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije.

Tokom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali sveži vazduh te povremeno otvorite vrata od kupatila, ako nemate mehaničku ventilaciju, tj. ventilatore koji pokreću vazduh.

Posebno pazite na znakove buđi u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astme i drugih problema sa disajnim putevima) i reakcija na koži.

I pre spavanja korisno je nakratko napraviti 'promaju', od tri do pet minuta, radi zamene vazduha u prostorijama.

Posebno pazite na znakove plesni u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astma i drugi problemi s disajnim putevima) i reakcija na koži. Ventilacije u kupatilu mora biti kvalitetna i bez vlage.

Saveti:

Krpe i peškire dobro osušite

Ne ostavljajte vlažne peškire i kuhinjske krpe zgužvane. Ako su vlažni, a mislite da još nisu za pranje, raširite ih da se osuše kako ne bi skupljali vlagu, plesan i gljivice.

Izbacite tepihe iz kuće

Drvene podove ne trebate prekrivati tepisima jer skupljaju prašinu, grinje, dlake i gljivice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE