Obrenovac, 21.04.2024

Osmo─Źasovno radno vreme je pogubno za organizam


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2018.
U proteklih nekoliko godina vi┼íe studija se bavilo temom osmo─Źasovnog radnog vremena za koje se ispostavilo da jednostavno ne funkcioni┼íe. Rezultati svih ovih studija su pokazali da du┼żina trajanja radnog vremena nema nikakve veze sa tim koliko ste efikasni i produktivni. Pa, odakle je do┼íla ideja o osmo─Źasovnom radnom vremenu?

Foto:Thinkstock


´╗┐

Kampanju je pokrenuo socijalni reformator Robert Oven 1810. godine u vreme kada su fabrike radile 24 sata, a radnici su ─Źesto radili od 10 do 15 sati. Tada je Oven izmsilio slogan „Osam sati rada, osam sati odmora, osam sati spavanja“, a 1926. godine više od veka kasnije kompanija Ford motor postala je prva koja je uvela trajanje smene od osam sati i udvostru─Źila platu zaposlenih.

Danas, osmo─Źasovno radno vreme je definitivno zastareli koncept.

Istra┼żiva─Ź ciklusa sna Natanijel Klejtman otkrio je nešto što se zove „osnovni cikuls odmaranja“ shvativši da naša tela funkcionišu na devedesetominutnom periodu u toku no─çi izme─Ĺu dubokog i laganog sna. To se isto dešava i u toku dana, naša viša i ni┼ża budnost se smenjuje u istom periodu, zbog ─Źega nam je potrebno više pauza kako bismo bili produktivni.

Dr Trevis Brejderi predlo┼żio je slede─çu alternativu: idealan odnos rada i odmora bio bi 52 minuta rada i 17 minuta odmora. Ljudi koji su ovako odr┼żavali ovaj balans imali su zavidan nivo fokusiranosti na posao.

Švedska je tako─Ĺe eksperimentisala sa smenama od šest sati u jednom domu za stare. Prvi izveštaji su potvrdili da su medicinske sestre bile sre─çnije, imale su više energije i bile su produktivnije. ─îim su se vratili na staro, sestre su se ┼żalile na umor i iscrpljenost.

Novinar Oven D┼żones je predlo┼żio da se radi ─Źetiri dana nedeljno, a njegov kolega iz Gardijana zastupa ideju o radnom danu od ─Źetiri sata.

Iako još nije postignut konsenzus o du┼żini trajanja smene, jedno je sigurno: to nije osam sati dnevno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE