Obrenovac, 21.04.2024

ta treba uraditi kada doe do povrede?


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2017.
RICE metoda primenjuje se kod povreda poput uganua, nagnjeenja i sve鱉ih podliva. Podrazumeva odmor (Rest), hlaenje (Ice), kompresiju ili pritisak (Compression) i podizanje povreenog ekstremiteta u vi禳i polo鱉aj u odnosu na telo (Elevation)

Foto:Thinkstock


Po nastanku povrede potrebno je odmah prestati sa fizikom aktivnošu, da ne bi došlo do još vee povrede. Led odmah treba staviti, ali ne du鱉e od petnaestak minuta. Led smanjuje bolove i upalu te ograniava stvaranje otoka, ali ga uvek treba primenjivati preko sloja suve tkanine (gaze ili peškira), da ne bi došlo do ošteenja ko鱉e.

Nakon hlaenja povreeno mesto treba obmotati elastinim zavojem, jer se tako smanjuje otok i ubrzava oporavak. Povreeni ekstremitet treba barem nekoliko sati da bude podignut u povišenom polo鱉aju, što doprinosi smanjenju otoka.

Kreme koje hlade i obloge mogu se primenjivati nakon primene RICE metode. Kod veih, izrazito bolnih otoka, potrebno je zatra鱉iti pomo lekara, pošto se mo鱉da radi o naprsloj ili polomljenoj kosti.

Manje posekotine treba isprati fiziološkim rastvorom, staviti sterilnu gazu i zavoj, i vazelinsku gazu jer se ne lepi na ranu. Plitke rane oistite i previjte, dok kod dubljih lekar mora odluiti da li je potrebno ušivanje.

Ukoliko doe do sluajnog zasecanja prsta no鱉em, ili odsecanja njegovog dela, potrebno je da povreena osoba bude smirena. Ako je deo prsta amputiran, prioritet je pobrinuti se za povreenog. Tkaninom treba pritisnuti ranu, pa podignuti ruku iznad visine srca.

Prst zamotati u tkaninu, stavitu u plastinu kesicu i na vreicu sa ledom. Led ne sme da doe u direktan kontakt sa amputiranim delom da ne bi nastala promrzlina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE