Obrenovac, 24.10.2018

Uz dovoljno JODA do IQ boda


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2017.
Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije

Foto:Thinkstock / Ilustracija
Uspeh u školi i količina joda koju unosimo u naš organizam su tesno povezani.

Mozak se najintenzivnije razvija do treće godine života. U trudnoći se kod fetusa svakog minuta stvara oko 2,5 miliona novih nervnih ćelija. Oko 50 odsto svojih sposobnosti za učenje razvijamo do četvrte godine života, a 30 % do osme godine života, prema podacima MENSE. Tih prvih godina u mozgu uspostavljamo glavne puteve učenja.

JOD je ključan mineral za pravilan razvoj mozga, stvaranje nervnih ćelija, njihovo razgranavanje i povezivanje. Sve ovo, JOD ostvaruje preko hormona štitaste žlezde čiji je osnovni gradivni elemenat. Mozak bebe razvija se pre nego što se formira bebina štitasta žlezda, tako da do treće godine života, bebin razvoj potpuno zavisi od količine joda u ishrani majke.

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

Prema istraživanjima UNICEF-a, školski uspeh dece koja su ishranom unosila manje joda do treće godine, već je u nižim razredima osnovne škole za oko 30% lošiji. ŠOKANTAN podatak je da su upravo razvijene zemlje zapadne Evrope i SAD u najvećem riziku, zbog trenda nesoljenja hrane.

Da je adekvatan unos joda PRESUDAN za pravilan razvoj mozga, za rast, i razvijanje motornih i intelektualnih sposobnosti, klinički je dokazano.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije nedostatak joda najčešÄ‡i je pojedinačni uzrok umne zaostalosti u svetu a opet lako ga je sprečiti ishranom bogatom ovim dragocenim mineralom. Najviše ga ima u hrani iz mora, jodiranoj soli i mineralnoj vodi koja ga sadrži kao prirodno rastvorenog.

ZAPAMTITE: Dnevne potrebe u jodu su male, svega do 300 mikrograma, ali BEZ JODA NEMOGUĆ je RAST i RAZVOJ tela i MOZGA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE