Obrenovac, 17.10.2018

Očni test otkriva Alchajmerovu bolest 20 godina ranije


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 23.08.2017.
Očni test mogao bi da otkrije Alchajmerovu bolest čak dve decenije pre nego se pojave njeni simptomi, tvrde istraživači Medicinskog centra Seders-Sinai iz Los Anđelesa

Foto:Thinkstock
Oni su sproveli testiranje na 16 pacijenata i upordili njihove rezultate sa njihovim snimcima mozga. Testiranjem očiju uspešno je uočena dvostruko veća količine plaka koji se sakuplja u mozgu. Stručnjaci tvrde da ovo otkriće predstavlja jedno od najvećih napredaka u istraživanju Alchajmera, pošto je test neinvazivan i isplativ, piše Dejli Mejl.

"Rezultati do kojih smo došli sugerišu da retina može da služi kao pouzdan izvor za dijagnozu Alchajmerove bolesti. Veliki napredak u analiziranju retine je mogućnost ponavljanja pa je moguće praćenje pacijenata i potencijalnog napredovanja njihove bolesti", kaže doktorka Maja Koronjo-Hamaui iz medicinskog centra Seders-Sinai.

Pre 10 godina jedini način za dijagnosticirnje Alchajmerove bolesti bilo je analiziranje mozga posthumno. Poslednjih godina lekari su uspeli da, koristeći pozitronsku emisionu tomografiju (PET) mozga, kod živih ljudi utvrde znake bolesti. Ipak, ova tehnologija je skupa, a test je invazivan, pošto u pacijenta treba ubrizgati radioaktivna punkcija.

Medicinski centar Seders-Sinai je na ovom istraživanju sarađivao sa Kalifornijskim univerzietom (UCLA) i Univerzitetom Južne Kalifornije. Pacijenti, koji su učestvovali u istraživanju, popili su rastvor u čijem sastavu se nalazi kurkumin. On deluje tako da plak na retini "zasvetli" kada se snima.

Ranije je utvrđeno da je plak sa retine povezn sa plakom na mozgu, što je indikator Alchajmerove bolesti.

"Nadamo se da će ovaj očni test biti korišten za rano otkrivanje bolesti, kako bi se na vreme intervenisalo lekovima i time promenio životni stil pacijenta", zaključio je doktor Kit Blek iz centra Seders-Sinai.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE