Obrenovac, 20.05.2019

Tri šolje kafe dnevno za duži život


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu

Foto:Shutterstock
Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom sveta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja - Kine, u kojem je američki lanac kafeterija ''Starbaks'' otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi.

Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne, prenosi ''Glas Amerike''.

''Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno'', kaže Robin Puli sa Univerziteta ''Sautempton''.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači su ustanovili da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera.

Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

''Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskvite, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe (tri, četiri šolje dnevno), da uživaju, ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari'', navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE