Obrenovac, 08.08.2020

Ova namirnica smanjuje rizik od srčanih bolesti


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2018.
Redovna zastupljenost jogurta u ishrani povezana je sa smanjenim rizikom od pojave kardiovaskularnih bolesti, piše Independent

Foto:Thinkstock
Naučnici su do tog zaključka došli detaljnom analizom rezultata istraživanja iz 1986. godine u kojem je učestvovalo 18.232 muškaraca između 40 i 75 godina starosti, kao i rezultata istraživanja iz 1980. godine u kojem je učestvovalo 55.898 žena od 30 do 55 godina starosti koje pate od visokog krvnog pritiska.

Svi ispitanici ispunjavali su formular sa pitanjima u vezi sa njihovom ishranom, a na listi se nalazilo oko 140 namirnica.

Rezultati su pokazali da povećana konzumacija jogurta može da smanji šanse od nastanka kardiovaskularnih bolesti u kasnijem životnom dobu.

Žene koje su konzumirale dve porcije jogurta nedeljno imale su za 20 odsto manje šanse za nastanak srčanog udara ili komplikacija prouzrokovanih urođenim srčanim manama, i 30 odsto manje šanse za infarkt miokarda.

S druge strane, muškarci koji su konzumirali dve porcije jogurta nedeljno imali su za 19 odsto manje šanse za infarkt miokarda.

Istraživanje je objavjeno u magazinu "American Journal of Hypertension".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE