Obrenovac, 20.03.2019

Spavate pet-šest sati u toku noći? Promenite navike, jer...


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2017.
Bez vazduha možemo da živimo otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam: san

Foto:Thinkstock
Bez sna možemo da živimo 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti, navodi “Ju-Es-Ej tudej“.

San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo skloni da je zanemarujemo. Godinama istraživači i lekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačno objašnjenje za to koje su posledice nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju vezanu za san. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tokom sna, određeni delovi mozga ne funkcionišu i umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje nerava. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Ako ne bismo uopšte spavali, toksini bi se sakupljali i posle 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali vremenom. Nedostatak sna povezuje se sa ozbiljnim stanjima i posledicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Stoga lekari savetuju da je minimum sedam sati sna neophodno za normalan rad organizma u toku dana, a ne pet ili šest, koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE