Obrenovac, 03.08.2020

Sedam oraha dnevno štiti srce


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2017.
Osim što su ukusni, orasi imaju dva puta veći nivo antioksidanata polifenola nego bilo koje drugo koštunjavo voće. Nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može značajno da smanji znakove starenja, zaštiti od srčanih oboljenja i pojedinih vrsta raka

Foto:Thinkstock
Ubrzo nakon što je otkriveno da optimalna dnevna doza ovog voća može da spreči razvoj srčanih bolesti, orasi su proglašeni "superhranom". Ako govorimo o zdravim namirnicama za srce, oni se nalaze na samom vrhu liste najzdravije namirnice koje bi trebalo da unosimo.

Plod oraha sadrži visok nivo ulja, visoko-kvalitetnih proteina i ugljenih hidrata. Takođe je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C.

"Orasi su među najzdravijim namirnicama, ispred svih drugih vrsta hrane. Naše istraživanje je pokazalo da bi zdrava ishrana trebalo da uključuje veću potrošnju oraha", rekao je doktor Džo Vinson.

Najbolji način da se orasi konzumiraju jeste da se jedu sirovi, jer pečenje smanjuje njihovu efikasnost, ističu naučnici. Velike količinealfa-linolenske kiseline u orasima igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca, smanjuju rizik od srčanog udara i normalizuju krvni pritisak.

Studija objavljena u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" navodi da konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol, dok redovno konzumiranje može da smanji i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE