Obrenovac, 25.06.2019

Problemi sa snom mogu biti znak jedne bolesti


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2018.
Problemi sa snom i navika popodnevnog dremanja mogu da budu rani znaci Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje sprovedeno na miševima i ljudima

Foto:Thinkstock
Noći bez sna i spavanje danju su teškoće sa kojima se susreću oboleli od Alchajmera. Poremećen dnevni ritam često izaziva konfuziju i anksioznost kod ljudi.

Problemi sa snom tipični su i kod ljudi u starijem dobu. Nova studija je pokazala da se kod starijih osoba koji ne pokazuju znake kognitivnog oštećenja, ali imaju problema sa snom, akumuliraju amiloidni proteini u mozgu.

Ispitanici koji su imali redovan san i nisu bili skloni dnevnoj dremci, imali su manje amiloidnih proteina u mozgu, koji povećavanju verovatnoću za nastanak Alchajmerove bolesti.

Stručnjaci do sada ovu bolest najčešÄ‡e otkrivaju na osnovu snimaka mozga. Ukoliko bi se ustanovili konkretni simptomi koij dovode do nastanka Alchajmera, postojala bi velika mogućnost da se izbegne demencija.

Ako do nastanka bolesti zaista dovode poremećaji u spavanju, pacijenti sa ovim problemom bili bi savetovani kako da te svoje navike promene pre nego se bolest javi.

"Ne želim da plašim ljude time da će, ukoliko se često bude tokom noći, imati Alchajmerovu bolest“, rekao je koautor studije doktor neurolog Erik Musek sa Univerziteta Vašington.

Neke promene kod sna su karakteristične kod starijih ljudi.

"Trebalo bi da uskladite san koliko god je to moguće. Uvek govorim svojim pacijentima da ne koriste električne uređaje noću, da spavaju u mračnoj prostoriji i ne gledaju TV iz kreveta.“

"Budite aktivni ujutru. Izađite napolje na dnevno svetlo. Imajte kvalitetan doručak koji pomaže sinhronizaciju vašeg sata“, dodaje Musek.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE