Obrenovac, 13.11.2018

NAJOPASNIJA ZABLUDA SVIH KOJI VERUJU DA MORBILE NISU OPASNE


Izvor: Blic | Obrenovac, 14.01.2018.
Mnogi gra─Ĺani ne razlikuju male boginje (morbili) od ov─Źijih (vari─Źele). ─îesto ih me┼íaju i misle da su prele┼żali male boginje, koje, me─Ĺutim, nisu mogli ─Źak ni studenti medicine da vide poslednjih decenija, jer je kao bolest potpuno potisnuta i danas vrlo retka.

Foto: Wikipedia


´╗┐

"Nije mi jasno zasto se digla prašina oko malih boginja. Ve─çina nas je ih je prele┼żala u de─Źjem uzrastu. Roditelji su nas vodili kod obolelih da bi ih i mi što pre dobili", ─Źesti su komentari gra─Ĺana na tekstove koji se bave mogu─çom epidemijom malih boginja i problemom niskog obuhvata vakcinisane dece.

 

Epidemiolozi isti─Źu da su poslednjih desetak godina male boginje pojavljivale u pojedina─Źnim slu─Źajevima i manjim ograni─Źenim epidemijama, da su te boginje najopasnije, jer za sobom nose veoma ozbiljne komplikacije pa ─Źak i smrtni ishod, što vari─Źela nije slu─Źaj, i da je jedina prava zaštita MMR vakcina.

Dakle, one koje smo "svi mi prele┼żali u detinjstvu i nije bilo ništa strašno" su vari─Źele, nikako male boginje!

Ina─Źe, postoje tri vrste boginja - male boginje (morbile), crvenka (rubeola) i ov─Źije boginje (vari─Źele).

Zato naš poznati epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanovi─ç objašnjava da je najbitnija razlika izme─Ĺu malih boginja i vari─Źela ta što kada osoba oboli od morbila tokom nekoliko nedelja dolazi do velikog pada imuniteta, što dodatno ugro┼żava obolelu osobu.

- Komplikacije su naj─Źeš─çe kod malih boginja, jer dolazi do velikog pada imuniteta, pa ─Źesto mo┼że do─çi ujedno i do bakterijske infekcije. Mo┼że se javiti pneumonija, gubitak sluha, slepilo, a kod svakog 1.000 obolelog i zapaljenje mozga (encefalitis) koji se mo┼że završiti fatalno - objašnjava prof. dr Radovanovi─ç.

Ka┼że da i rubeola tako─Ĺe ima komplikacije, ali ne kao kod malih boginja. Mo┼że do─çi do zapaljenja plu─ça ili encefalitisa, ali da je ova ospa ipak najva┼żnija za tudnice, koje ukoliko nisu prele┼żale ovu bolest ili nisu vakcinisane, mogu ostati bez ploda ukoliko obolele u trudno─çi.

- Sa druge strane kod vari─Źele ne dolazi do velikog pada imuniteta, kao kod malih boginja, a najve─ça komplikacija je meningitis, odnosno zapaljenje mo┼żdanih opni, koja se retko kada dešava - isti─Źe dr Radovanovi─ç.

Evo koj su simptomi sve tri vrste boginja:

Male boginje (morbile)

Inkubacija kod morbila je 10 do 12 dana. Po─Źetak je obi─Źno pra─çen visokom temperaturom (dete mo┼że imati promukli kašalj, gušobolju, jako suzenje o─Źiju, bronhiti─Źan nalaz). Lice pacijenta izgleda vrlo karakteristi─Źno - pla─Źno i ote─Źeno (podbulo). U ustima se nalaze specifi─Źne promene - “crvene ta─Źke” i lekaru su veoma va┼żne za dijagnostiku.

Nakon ─Źetiri do pet dana, temperatura jenjava, ali onda naglo sko─Źi i pojave se ospe.

Prve promene su najpre iza uha, na licu, glavi, zatim na trupu i ekstremitetima. Ospa u naletima izlazi i do dva dana. Ko┼ża je meka i vla┼żna, a po njoj su slivena polja jako crvene makulo-papulozne ospe. Ospa se povla─Źi polako istim redosledom kako je i nastajala, a na ko┼żi ostaju mrljaste pigmentacije. To je period koji traje sedam dana.

Ov─Źije boginje (vari─Źele)

Pre izbijanja tipi─Źne ospe, dete je par dana neraspolo┼żeno, neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani pro─Ĺu tu fazu bolesti bez temperature. Ima dece kod koje nema ovog uvoda u ospu, pa dobiju ko┼żne manifestacije bolesti a da su pre toga bili potpuno zdravi.

Prvo se pojavi bubulji─Źica, koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom te─çnoš─çu (to se zove vezikula). Potom se bistra te─Źnost zamuti, pa izgleda ┼żu─çkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom pukne i formira se krasta, koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne.

Tipi─Źno je da su promene razbacane po ko┼żi, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda. Sve strašno svrbi, pa se deca ─Źešu i tako pogoršavaju stvar, jer mo┼że da nastane infekcija boginje. Naime, bakterije koje normalno ┼żive na površini ko┼że, dospevaju u dublje slojeve i naprave infekciju – koja mo┼że da ostavi ru┼żne o┼żiljke.

Crvenka (rubeole)

Javljaju se blagi simptomi koji podse─çaju na obi─Źnu prehladu sa lakim porastom temperature i osipom koji po─Źinje na licu i širi se nani┼że preko tela. Ovo se doga─Ĺa u toku jednog dana.

Osip se sastoji od mnogo malih izolovanih crvenih ta─Źkica koje nisu grupisane. Prvog dana osip podse─ça na osip malih boginja; drugog dana mo┼że podse─çati na šarlah; tre─çeg dana mo┼że potpuno nestati. Pored toga dolazi do uve─çanja liminih ┼żlezda na potiljku i iza ušiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE