Obrenovac, 23.02.2019

Iza prolećnog umora često se krije anemija


Izvor: Novosti Online,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2018.
Umor, malaksalost i ubrzan rad srca nisu samo simptomi koji nastaju zbog naglih promena vremena

Foto:Shutterstock
Umor, malaksalost i ubrzan rad srca nisu samo simptomi koji nastaju zbog naglih promena vremena i prilagođavanja organizma na prolećnu temperaturu. Često mogu da budu i znak anemije, zbog čega je neophodno proveriti krvnu sliku ukoliko ove tegobe potraju duže od dva ili tri dana.

Na osnovu brojnih pokazatelja i rezulatata analiza, lekar će utvrditi da li je reč o anemiji ili o prolećnom umoru. Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumeva suplementaciju, najčešće preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa.

„Ukoliko se potvrdi anemija, neophodno je uzimati terapiju najmanje tri meseca“, rekao je za "Novosti" doktor Darko Antić, hematolog Kliničkog centra Srbije.


Osim toga, značajno je ishranu prilagoditi zdravstvenom stanju. To znači povećati unos namirnica koje su bogate gvožđem, poput mesa, zelenog povrća, ribe, mahunarki i sušenog voća.

Ukoliko ovakva vrsta terapije nije dala rezultate, neohodni su dodatni pregledi. U retkim slučajevima, malokrvnost se javlja usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovakvo stanje jesu pre svega trnjenje ekstremiteta i problemi sa želucem. Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.

„U pojedinim slučajevima, neophodno je detaljno specijalističko ispitivanje i lečenje oboljenja koje je dovelo do pojave anemije“, kaže hematolog Antić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE