Obrenovac, 02.04.2020

ZAVISNOST OD KOFEINA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.05.2019.
Najčešći simptom nedostatka uobičajene količine jutarnje kafe jeste glavobolja

Foto:Depositphotos
Najčešći simptom nedostatka uobičajene količine jutarnje kafe jeste glavobolja. Uglavnom je srednjeg intenziteta i traje dan-dva nakon što prestanete da unosite kofein. Ako želite da se odviknete od kofeinskog napitka, neprijatnost možete očekivati narednih nekoliko dana, posle čega će tegobe same od sebe nestati.

Kofein je snažan stimulans, brzo stiže do mozga i blokira adenozinske receptore koji su zaduženi za uspavljivanje. Zato posle jutarnje šolje kafe osećate nalet energije i imate osećaj da vam je lakše da se skoncentrišete. To pomaže da bolje obavite određene zadatke, koji zahtevaju pojačanu pažnju. Ali kofein ima i lošu stranu. To je, između ostalog, osećaj koji vas obuzme kad preskočite svoju "uobičajenu dozu".

- Ako kafu pijete redovno, unapred očekujete pojačanu moždanu aktivnost posle jutarnje šolje. Kada je ne popijete, imate utisak da ste "smlaćeni" i bez energije.Osim toga, kofein može da izazove zavisnost, jer kada ne dobijete ono na šta ste navikli, osećate se umorno i nervozno. Na kafu možete da se "navučete" za samo tri dana redovnog konzumiranja - rekla je Meri Lorin sa Univerziteta u Ohaju.

Simptomi su snažniji ako ste pili ogromne količine kafe pa iznenada prestali s tim. Ali javljaju se i kod onih koji su pili samo jednu šolju kafe u toku dana. Minimalna količina kofeina dovoljna je da glavobolja potpuno nestane, pa ako želite da prestanete da pijete kafu, imajte u vidu da samo jedan "srk" u početku može da ublaži neprijatan osećaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE