Obrenovac, 14.04.2024

ZAŠTO ČESTO TREBA JESTI ŠLJIVE?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2019.
Najbolje je konzumirati ih sveže, ali su zdrave i u kompotima, kolačima, sokovima

Foto:Shutterstock
Ovo voće puno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva i jača zdravlje i imunitet.

Šljiva je koštunjavo voće, a poznato je više od 2.000 njenih vrsta, koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansi.

U našim krajevima najpopularnija je obična plava, koja sazreva leti. Reč je supervoću punom vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata.

A evo zašto bi ih često trebalo imati u jelovniku.

1.Kraljice dobre probave - Šljive su bogate prehrambenim vlaknima koja podstiču rad probave i čišćenje organizma i samim tim leče zatvor.

2.Regulišu krvni pritisak - U 100 grama sveže šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u regulisanju pritiska.

3.Poboljšavaju rad srca - Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija šljiva blagonaklono deluje na srce i krvne sudove.

4.Jačaju imunitet - Ovo voće prepuno je vitamina C, koji ima snažno antioksidativno dejstvo, čuva zdravlje celog tela i dokazano jača imunitet.

5.Odlične za kožu - U ovom slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten i vitamin E, koji održavaju elastičnost kože, ubrzavaju zaceljivanje rana, ali imaju i jako protivupalno dejstvo, zbog čega garantuju lep izgled ovog najvećeg organa.

6.Čuvaju kosti - Šljive sadrže značajne količine antioksidansa, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase, zbog čega doprinose opštem zdravlju koštanog sistema.

7.Podstiču mršavljenje - U 100 g šljiva nalazi se samo 45 kalorija. Upravo se zato konzumacija ovog voća preporučuje osobama koje pokušavaju da smršaju ili održe zdravu težinu tela.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE