Obrenovac, 20.04.2019

Pet stvari koje se dešavaju organizmu kada izbacite šećer


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2018.
Kada rešite da iz ishrane izbacite šećer, vaše telo će osetiti promenu

Foto:Thinkstock
Osobe koje u organizam unesu više od 67 grama šećera na dan imaju 23 odsto veći rizik za dobijanje neke od mentalnih bolesti, navode naučnici sa Univerzitetskog koledža London. Međutim, konzumiranje šećera nosi više posledica.

Magazin Men's Health pokušao je da objasni šta vam se dešava kada se odreknete šećera u korist zdravog života (reč nije o prirodnom šećeru, već o onom koji se dodaje hrani). 

"Nije reč samo o slatkišima i proizvodima za koje se zna da sadrže šećer, već i onim zdravijim namirnicama poput dresinga za salatu, soseva za paste ili jogurta", navodi jedan od koautora studije Eliz Pavel. 

Kod osoba koje unose velike količine šećera svakodnevno često se javljaju simptomi anksioznosti, nemira, pa čak i depresije, pokazalo je istraživanje. 

Međutim, kada se rešite da iz ishrane izbacite šećer, ali i namirnice koje ga sadrže, vaše telo će osetiti promenu. 

1. Poboljšava se zdravlje srca 

"Za samo nekoliko nedelja dolazi do smanjenja holesterola za 10 odsto i smanjenja triglicerida za 20 do 30 odsto", navodi doktor Džejms Dinikolantonio. 

2. Koža postaje čistija 

Kako stručnjaci, tako i oni koji su imali iskustva sa aknama i bubuljicama, navode, kada su prestali da konzumiraju šećer, da im je koža bila zdravija i čistija. 

3. Smanjuje se rizik od obolevanja od dijabetesa 

Konzumiranje šećera povećava masne naslage oko jetre. Jedno istraživanje je pokazalo da unišenje 150 kalorija šećera "bogatih" šećerom 11 puta povećava rizik od dijabetesa tipa 2, u poređenju sa 160 kalorija proteina ili masti. 

4. Poboljšava se san 

Visok nivo šećera u organizmu dovodi do pospanosti i usporenosti tokom dana, a uzrokovan je lučenjem kortizola, što loše utiče na san. Prestanak konzumiranja šećera podstiče budnost tokom dana, ali i lakši san kada je za to vreme. 

5. Gube se kilogrami 

Stručnjaci navode da vam ova odluka može pomoći da za 5 do 6 meseci izgubite 4,5 kilograma. I ne samo to, vaša težina će se stabilizovati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE