´╗┐ BACANJE NOVCA

Obrenovac, 21.08.2018

BACANJE NOVCA


Izvor: EXPRESS.HR,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2018.
Vitaminski dodaci su potpuno beskorisni

Foto:Thinkstock


´╗┐

Sve je više dokaza da je konzumiranje vitamina u vidu suplemenata zapravo beskorisno.

Na vitamine i minerale u obliku pilula i tableta godišnje se troše milijarde evra, a konzumacija istih postala je nalik odr┼żavanju osnovne higijene i zdravlja. 

Pore─Ĺenje podataka i istra┼żivanja sprovedenih izme─Ĺu 2012. i 2017. godine pokazuje da multivitamini, vitamin C, vitamin D i kalcijum imaju mali do nikakav uticaj na celokupno zdravlje onih koji te suplemente konzumiraju, piše Biznis insajder. 

Tako─Ĺe, nema pokazatelja da smanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, sr─Źanog udara, mo┼żdanog udara ili drugih zdravstvenih boljki. 

Studija je objavljena u nau─Źnom ─Źasopisu "Journal of the American College of Cardiology", a na ─Źelu istra┼żivanja nalazi se doktor Dejvid D┼żenkins. 

"Bili smo neverovatno iznena─Ĺeni tako malim brojem pozitivnih dejstava. Naše istra┼żivanje pokazuje da konzumacija suplemenata ne škodi ljudima, ali i da im ne poma┼że", ka┼że D┼żenkins. 

Folna kiselina ili vitamin B9 povezuje se sa smanjenjem kardiovaskularnih bolesti dok se vitamin B3 ili nijacin ─Źak dovode u vezu s pove─çanjem zdravstvenih problema i preuranjene smrti. Re─Ź je po pokazatelju da antioksidansi tako─Ĺe nisu dobri u preterano velikim koli─Źinama. 

U istra┼żivanje su uklju─Źeni vitamini A, B1, B2, B3 (nijacin), B6, B9 (folna kiselina), C, D i E, i karoten, kalcijum, gvo┼ż─Ĺe, cink, magnezijum i selen. 

Vitamin C, recimo, dokazano nije efikasan protiv obi─Źne prehlade, dok u prevazila┼żenju iste mo┼że da pomogne cink. Konzumiranje multivitamina je, ka┼żu autori studije, potpuno nepotrebno. 

Sasvim je dovoljna zdrava i raznovrsna ishrana, a "mitovi" poput dodatnog vitamina A za vid, vitamina B za energiju i vitamina C za imunitet su, ka┼żu, gluposti. 

Vitamin D je, uz folnu kiselinu, jedini ─Źije dodatno konzumiranje savetuju jer se vrlo teško dobija iz ishrane, a krucijalan je za apsorpciju kalcijuma za zdravlje i snagu kostiju. Proizvodi se i izlaganjem suncu, ali to je posebno komplikovano u zimskim mesecima. 

Vitamini A, C i E, ili antioksidansi koji štite od raka prisutni su u vo─çu i povr─çu, a posebno bobi─Źastom vo─çu. Preterivanje s antioksidansima, pokazuje istra┼żivanje, loše je za zdravlje, i ─Źak se povezuje s nekim oblicima raka, poput raka plu─ça. 

Vitamin C, dokazano je, ne podi┼że imunitet, a naro─Źito ne kada ste ve─ç bolesni. Umesto toga, pokušajte sa cinkom, jedinim dokazanim "pomo─çnikom" protiv prehlade. Kljukanje vitaminom C ne zna─Źi ništa za prehladu i imunitet, a poma┼że u stvaranju bubre┼żnih kamenaca. Najbolje je umesto toga jesti mnogo citrusa i jagoda. 

Umesto unošenja vitamina B3 putem tableta, jedite tunjevinu, lososa i cveklu i ima─çete dovoljnu koli─Źinu u organizmu. 

Osobe koje piju suplemente nemaju ništa manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, a povezuju se i sa dijagnozama unutrašnjih krvarenja, problema s jetrom i infekcijama, od onih koji su konzumirali placebo. 

Probiotici su tako─Ĺe, ka┼żu istra┼żivanja, skupi i potpuno nepotrebni. Konzumirajte jogurt i dobre bakterije ─çe cvetati, umesto da pla─çate stotine dinara po kutiji, s manje rezultata, piše Express. 

Folnu kiselinu svakako pijte ako ste trudni ili planirate da budete trudni, jer je to osnovni nutrijent koji poma┼że u stvaranju novih ─çelija, što je trudnicama i te kako potrebno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE