Obrenovac, 19.05.2019

ZA OVIH 12 NAMIRNICA MISLIMO DA SU ULTRAZDRAVE


Izvor: Stil,Lokalne novine | Obrenovac, 04.08.2018.
Nutricionisti ih nikad ne bi okusili, evo zašto!

Foto:Shutterstock
Verovatno ste do sada već čuli i shvatili - mnogobrojne namirnice koje su u supermarketima označene kao zdrave, zapravo su samo brza i nezdrava hrana u lepšem pakovanju.

Ipak, za neke proizvoide i dalje mislimo da su sjajni, ali su zapravo prepuni šećera i drugih sastojaka koji ne utiču baš pozitivno na vaše zdravlje.

Zbog toga sledećih 12 "zdravih" namirnica nutricionisti nikada ne jedu, jer goje i ne čine ništa dobro za zdravlje!

Instant ovsena kaša sa ukusima

Većina kaša iz kesice prepuna je šećera, pa se potrudite da čitate deklaracije i kupite onu koja među prvim sastojcima navodi žitarice. Obratite pažnju da sadrži manje od 6 g šećera i manje od 140 mg natrijuma. Još bolji izbor je da sami napravite kašu od ovsenih pahuljica, sa dodatkom svežeg voća po izboru i mleka ili jogurta.

Perece

Iako vam deluju kao suva, nemasna i grickalica koju ne biste smatrali štetnom, perece se praktično cele napravljene od šećera. Ove ukusne grickalice su samo gomila rafinisanih ugljenih hidrata, koji neće doprineti vašem zdravlju.

Smrznuta dijetalna jela

Fokus se stavlja na nizak broj kalorija - često manje od 300, ali sa tim nećete dobiti ništa, jer ćete veoma brzo ogladneti. Osim toga, smrznuta jela često su bogata natrijumom, koji im se dodaje kako bi duže bili sveži, a vi naduti.

Vegetarijansko "meso"

Proizvodi koji imitiraju meso često se prave od prerađenih proteina soje, ulja uljane repice, veštačkih boja, sa gomilom stabilizatora i učvršćivača. Ako ste vegetarijanac, konzumirajte namirnice koje su prirodni izvor proteina, poput jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova i semenki.

Nemasni prelivi za salatu

Ovako nešto jednostavno ne postoji.

Nemasni sir

Da bi bio zdrav i da bi mogao da vam obezbedi kalcijum i proteine, sir mora da sadrži dosta mlečne masti. Osim toga, nemasni sirevi i nemaju tako lep ukus.

Dijetalni napici

Ako sok na ambalaži ima istaknuto "0 kalorija", to ne znači i da nema uticaja na vaše telo. U ovim napicima možda zaista nema šećera, ali ima drugih zamena koje daju dosta kalorija.

Proteinske čokoladice

Kao i mnoge druge prerađene namirnice, proteinske čokoladice sadrže šećere, masti, veštačke boje i ukuse.

Šlag u spreju

Šta se, osim savršenog ukusa, nalazi u ovoj bočici? Sastojci od kojih se nutricionisti ježe - visokofruktozni kukuruzni sirup, hidrogenizovana ulja i veštačke arome.

Jogurti sa ukusima

Jogurt je možda najbolji način da unesete više probiotičkih bakterija, kalcijuma, proteina i vitamina D. Ali, ako su vaš izbor jogurti sa ukusima, slobodno računajte kao da ste pojeli parče torte.

Grickalice bez gultena

Hrana koja prirodno ne sadrži gluten, poput voća, povrća, kinoe, pirinča, kukuruza i krompira odlična je za vas, ali prerađene namirnice bez glutena često su prepune kalorija, soli i šećera baš kao i sva druga prerađena hrana.

Kupovni đus

Čak iako ambalaža kaže 100% voćni sok, đus je sam od sebe koncentrisana forma šećera,objašnjavaju stručnjaci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE