Obrenovac, 19.04.2024

SNIŽAVA HOLESTEROL, PODIŽE ENERGIJU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 04.12.2019.
Evo kakvu moć bademi imaju ako ih svakodnevno konzumirate

Foto:Depositphotos
Istraživanje koje je sprovelo Američko kardio udruženje pokazalo je da nedovoljna konzumacija orašastih plodova, a naročito badema, povećava šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti. Naučnici su se potom fokusirali samo na bademe i evo kakvu moć imaju ako ih svakodnevno konzumirate:

- Smanjuje broj akni. Potvrđeno je da pacijenti sa ovim problemom imaju devet odsto manje vitamina E u krvi. Ukoliko svakodnevno jedete bademe, koža će ponovo biti zdrava, nežna, bez akni, i to na duže staze. Badem je bogat vitaminom E i antioksidansima, kao i omega 6 masnim kiselinama. Sve to ubrzava izlečenje kože.

- Pomaže u borbi sa dijabetesom. Studija je pokazala da se opšte fizičko stanje pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2 poboljšalo kada su svakodnevno jeli bademe. Ovi orašasti plodovi utiču na smanjenje lošeg holesterola i nivoa šećera u krvi.

- Olakšava oporavak nakon porođaja. Indijci od davnina koriste bademe kao prirodni lek za regulisanje rada creva i podizanje energije. Oni su važan sastojak ajurvedske dijete i često se preporučuju ženama nakon porođaja, za brži oporavak i izbegavanje nastajanja strija.

- Dokazano je da konzumiranje badema poboljšava aktivnost mozga. Ukoliko, u trudnoći, jedete 74 grama nedeljno, vaše dete će biti pametnije, pokazalo je istraživanje španskih naučnika, sprovedeno na više od 2.000 trudnica. Njihova deca praćena su u uzrastu od jedne, pet i osam godina, i dokazano je da su ona čije su majke jele bademe imala veći koeficijent inteligencije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE