Obrenovac, 19.04.2024

SAMI SEBI 'SKAČETE U STOMAK'


Izvor: Net.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2019.
Vruće vam je, a verovatno činite ove greške

Foto:Tanjug/AP
Napolju je vruće i umirete od želje da se rashladite pod hladnim tušem? Nemojte, jer će vam to samo otežati podnošenje visokih temperatura.

Bolje je  da se istuširate mlakom vodom jer hladna na neprirodan način snižava temperaturu tela pa ono nema dovoljno vremena prirodno da se suprotstavi spoljašnjoj temperaturi. Površinski receptori kože, kažu naučnici, pomažu da se čak i na ovako visokim temperaturama osećamo prijatno.

Osim tuširanja hladnom vodom, ne preporučuje se ni ispijanje preterano hladnih napitaka.

Trošite dragocenu energiju

- Sličan uticaj ima ispijanje ledeno hladnih napitaka jer vaš rashlađeni organizam nakon toga mora ponovno da se prilagodi vrelini koja vlada u okolini te pritom samo trošite energiju, pojašnjava dr Dirk Skovasč, stručnjak za internu medicinu, kardiologiju i pulmologiju.

Hladna pića vas trenutno rashlađuju, ali mogu da rezultiraju stezanjem krvnih sudova pri čemu se smanjuje gubitak toplote. Hladna pića rashlađuju samo gornji deo sistema za varenje i brzo poprimaju temperaturu tela, zbog čega ne smanjuju temperaturu celog organizma.

No pravilo broj jedan u vrućim letnjim danima je – piti puno tečnosti!

- Između 2,5 i 3 litre vode dnevno, i pritom zaista mislim vodu, kaže Skovač.

Srčanim bolesnicima i osobama koje pate od visokoga krvnog pritiska savetuje konsultacije s lekarom o tomu na koji način će se najbolje hidrirati.

Izbegavajte alkohol

Nemački državni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA) upozorava i na potencijalno loš uticaj konzumacije alkoholnih pića tokom vrućih dana.

- Uticaj alkohola je brži i snažniji kad je napolju jako vruće i kada smo izloženi jakoj sunčevoj svetlosti, ističe dr Heidrun Thais, izvršna direktorica BZgA.

Ne treba da smetnete s uma ni to da svi treba treba da budu vrlo oprezni kada je posredi vežbanje na otvorenom za vreme vrelih dana.

- Ne vežbajte za vreme najveće vrućine, savetuje Skovač i dodaje da je najbolje da uopšte ne vežbate kad je spoljna temperatura ekstremno visoka.

Podseća i na to da treba da izbegavati tešku i kaloričnu hranu i da jedete više manjih obroka u kojima će većinu jela činiti voće i povrće i namirnice s velikim udelom vlakana.

Jedite laganiju hranu

Zbog visokih temperatura organizam traži hranu koja je laganija za varenje, bogata sadržajem vode i minerala koji se gube iz organizma znojenjem.

Organizam ne treba opterećivati namirnicama koje se teško vare poput suhomesnatih proizvoda, kao ni prženim, pohovanim i masnim namirnicama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE