Obrenovac, 08.04.2020

VEŽBAMA UBRZAJTE CIRKULACIJU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2019.
Što su razvijeniji kardiovaskularni i respiratorni sistem, to je veći protok krvi

Foto:Depositphotos
Što su razvijeniji kardiovaskularni i respiratorni sistem, to je veći protok krvi. Bolja cirkulacija znači da će veći broj crvenih krvnih ćelija koje su bogate kiseonikom stići do mišića i organa. Povećana količina krvne plazme i drugih materija doprinosi stvaranju energije, što dovodi do dobrog zdravlja kako fizičkog, tako i psihičkog. Istovremeno, dobra cirkulacija doprinosi boljem prilagođavanju na predstojeću promenu godišnjih doba.

Da bi se ojačalo srce i pluća najbitnija je redovna rekreacija. Koje vežbe su za ovu namenu najbolje savetuje Igor Kovačević, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta i osnivač pokreta "Živi zdravo".

POLUSKLOPKA

Ležeći na leđima podižite jednu nogu, blago savijenu u kolenu, do ugla od 90 stepeni u odnosu na zglob kuka, a obema rukama i samo lopatičnim delom leđa podižite se ka podignutoj nozi. Zadržite ovaj položaj dve do tri sekunde, uz postepeni izdisaj, pa se vratite u početni položaj. Ponovite isto podižući drugu nogu. Pri tome donji deo leđa nikako ne sme da se odiže od podloge. Uradite po 10 podizanja za svaku nogu.

POLUČUČANJ

Iz stojećeg položaja postavite stopala paralelno, malo šire od širine kukova. Ruke su uz telo. Savijajući kolena, gurajte zadnjicu pozadi kao da želite da sednete na neku udaljenu stolicu. Istovremeno trup naginjite blago ka napred, leđa su prava, blago nagnuta napred, ruke podignite ispred tela. Spustite se do ugla od 90 stepeni, zadržite položaj dve sekunde. Uradite 20 puta.

ČETVORONOŽNA DIJAGONALA

Iz četvornožnog položaja (kada ste oslonjeni na kolena i na šake, leđa ispravljena) podižite suprotnu ruku i nogu istovremeno, a glava mora da bude u produžetku kičmenog stuba.Zadržite poziciju tri sekunde, vratite se u početni položaj pa podignite drugu ruku i noge. Uradite 20 puta.

NAPOMENA: Sve tri vežbe radite jednu za drugom, a onda u zavisnosti od trenutnog nivoa fizičke spremnosti, ponovite od dve do četiri serije sa pauzama od dva minuta između njih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE