Obrenovac, 19.09.2019

DA LI JE DORUČAK ZAISTA NAJVAŽNIJI OBROK DANA?


Izvor: Večernji.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2018.
Ovako preskakanje jela ujutru utiče na vaš metabolizam!

Foto:Pixabay
Odrasli smo slušajući kako je doručak najbitniji obrok u danu, a za pravilnu ishranu, osim konzumacije zdravih namirnica, trebalo bi imati tri glavna obroka.

Međutim, šta se događa u telu kada preskočimo doručak i dan započinjemo praznog želuca?

Stručnjaci tvrde kako većina osoba koje pokušavaju izgubiti neželjene kilograme, najčešće preskaču doručak. Ako osećate veću glad tokom dana nego u večernjim satima, tada svakako ne bi trebalo da preskačete doručak koji obiluje proteinima i vlaknima.

Ako se niste prepoznali u ovom slučaju te ste među onima koji glad češće osečaju u večernjim satima, preskakanje doručka nije nešto što bi vam moglo naškoditi.

Sve je stvar pojedinca i metabilzma ponaosob, smatraju stručnjaci, piše TOI. 1 

Doručak je "titulu" najvažnijeg obroka u danu dobio zbog mišljenja da se konzumacijom zdravog obroka na početku dana osigurava energija za dan pred nama, a posebno se preporučuje osobama koje se bave važbanjem u jutarnjim satima.

Ali, neki stručnjaci tvrde kako se, za gubitak kilograma i podsticanje metabolizma i sagorevanja kalorija, treba uzeti u obzir sve što se pojede tokom dana, a ne samo se bazirati na prvi jutarnji obrok.

Veruje se kako će osobe koje nisu konzumirale doručak, osećati veću glad tokom ručka i tada i konzumirati više kalorija. To je mit, piše TOI, jer čak i ako pojedete više za vreme ručka nećete "nadoknaditi" doručak i nema straha od nakupljanja kilograma zbog preskakanja doručka.

Ako se vodite metodom da jedete u razdoblju od ručka do večere i postite 16 sati, veroatnije ćete gubiti na kilaži, navodi se. Zaključak je da nije bitno preskačete li doručak ili ne sve dok tokom dana konzumirate zdrave obroke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE