Obrenovac, 29.09.2022

BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.12.2019.
Četiri obavezna vitamina koja morate konzumirati ako ne želite da se zarazite gripom

Foto:Profimedia/Alamy
Brojna istraživanja su pokazala da je pravilna i uravnotežena ishrana bogata dragocenim vitaminima, jedan od najvažnijih stubova za jačanje imuniteta.

Za jak imuni sistem važno je paziti na ishranu, a ako ne želimo da zapatimo grip onda bi ove vitamine na dnevnom nivou trebalo da uzimamo.

Brojna istraživanja pokazuju da su vitamini C, A i E, kao i folna kiselina zaštitnici odbrane našeg tela jer sprečavaju upad patogenih napadača. Zato je važno da svoju ishranu pojačamo hranom koja je izvor ovih vitamina.

Vitamin C

Sveže isceđena narandža ili limunada svakodnevno se preporučuju kako bi se zadovoljile potrebe našeg tela za vitaminom C koji se smatra čuvarom od respiratornih infekcija. Regrutovanje vitamina C ima višestruko dejstvo: jača odbrambeni mehanizam imuniteta, doprinosi zaceljivanju rana i štiti od infekcija.

Vitamin A

Mlečna hrana, meso, jaja i riba obezbeđuju vitamin A koji doprinosi dobrobiti epitela, odnosno tkiva koja prekrivaju kožu i sluzokožu koja moraju biti u dobrom stanju da spreče ulazak patogenih napadača. Vitamin A se smatra važnim za normalan životni ciklus ćelija kože i igra ulogu u ukupnom razvoju telesnih tkiva. Nedostatak vitamina A dovodi do suve i krhke kože, smanjene elastičnosti.

Vitamin E

Potrudimo se da jedemo maslinovo ulje. Vitamin E zahvaljujući svom antioksidativnom delovanju održava ćelijske membrane u dobrom stanju i sprečava štetne efekte slobodnih radikala. Najviše ga ima u devičanskom maslinovom ulju, pa bi valjalo konzumirati 3 do 4 kašike dnevno. Dovoljna količina vitamina E sadrže badem, kikiriki, pinjole, orasi, rotkvice i susam. Imajte na umu da se vitamin E uništava na visokim temperaturama, tako da ne preporučujemo da ih kuvate.

Folna kiselina

Zeleno lisnato povrće, integralne žitarice sadrže folne kiseline koje doprinose razvoju leukocita neophodnih za odbranu tela. Folna kiselina pripada kompleksu vitamina B koji doprinosi neometanom neurološkom razvoju, poboljšanju cirkulacije i stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i regulaciji aminokiselina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE