Obrenovac, 05.04.2020

TA ČUVENA FIZIČKA AKTIVNOST


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2019.
Jutarnji trening od 30 minuta učiniće čuda za vaš krvni pritisak

Foto:Pixabay
Samo 30 minuta jutarnjih vežbi može da vam pomogne da se rešite recepata za lekove za visok pritisak i učini ga normalnim tokom dana.

Naučnici iz Australije su otkrili da kratka serija vežbi, u ovom slučaju hodanje na traci u srednjoj brzini, može da zameni lekove kod nekih pacijenata. Prema rečima Britanskog udruženja za krvni pritisak, jedna od 3 odrasle osobe ima visok krvni pritisak, ili ti 31 odsto muškaraca i 28 odsto žena u Engleskoj.

Vežbanje smanjuje krvni pritisak tako što jača srce jer što lakše pumpa krv, manje su opterećene arterije i niži je krvni pritisak. Istraživači sa Univerziteta Zapadna Australije u Pertu ispitali su rezultate koje su dobili za prekomerno teške i gojazne muškarce i žene starosti od 55 do 80 godina.

Istraživanje je izvedeno u laboratorisjki kontrolisanim uslovima. Beneficije su se najviše videle kod žena koje su dodale i tratkotrajne vežbe i toku dana u svoju rutinu.

Nije jasno zašto postoji razlika između polova, ali sumnja se da je to posledica više faktora. Neke od njih su različite reakcije na adrenalin tokom vežbanja i činjenica da su sve žene u istraživanju bile u postmenopauzi i samim tim izložene većem riziku od kardiovaskularnih oboljenja. Ono što je odlično, jeste da su eksperti otkrili da jutarnje vežbanje može da bude dobro po zdravlje starijih ljudi.

Krvni pritisak izražava se dvema brojkama. Sistolični pritisak koji se označava većim brojem je jačina kojom srce pumpa pritisak, a manji broj pokazuje diastolični pritisak je otpor koji protok krvi trpi u krvotoku. Visokim pritiskom se smatra onaj koj ije veći od 140 sa 90, idealnim onaj od 90 sa 60 i so 120 do 80. Nizak je pritisak koji je 90 sa 60 i manje.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE