Obrenovac, 24.02.2019

Vežbe protiv išijasa


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2018.
Bolovi u donjem delu leđa nisu retkost u sezoni kosidbe, radova u bašti i prolećnog čišćenja kuće

Foto:Shutterstock
Sezona košenja, radova u bašti kao i prolećno čišćenje kuće čest su razlog pojave išijalgije u ovo doba godine. U zavisnosti od toga da li je pogođen levi ili desni donji deo leđa javljaju se jači ili blaži bolovi u regiji zadnjice, kuka i duž cele noge, uključujući i mišiće stopala.

Osobe koje pate zbog krive kičme - skolioze ili kifoze podložnije su ovoj vrsti upale, dok je kod određenog broja ljudi ovo stanje uzrokovano genetikom, jer imaju prirodno uži prostor između četvrtog i petog lumbalnog pršljena.

Išijalgija može da nastane i i usled efekta toplo-hladno kada se posle preznojavanja telo naglo rashladi. Kod svega 30 odsto pacijenata otkrije se tačan uzrok njene pojave.

Da bi se utvrdila precizna dijagnoza, a samim tim i išijalgija uspešno i trajno sanirala, najznačajnija dijagnostička metoda je snimanje magnetnom rezonancom.

Onima kojima se dešava prvi put preporučuju se lekovi za ublažavanje bola, kao i određene vežbe za jačanje mišića leđa i stomaka kojima se relaksira donji deo leđa, a trebalo bi ih praktikovati svakodnevno.

Jačanje trbušnog zida

Lezite na leđa sa savijenim nogama i rukama opruženim pored tela. Savijene noge podižite od podloge pet do 10 puta.

Jačanje i istezanje leđa

Zauzmite sedeći položaj sa spojenim i opruženim nogama. U trajanju od 10 sekundi težite prstima ruku ka prstima nogu, tako da osetite kako se istežu mišići donjeg dela butine i leđa.

Istezanje iz ležećeg položaja

Ležeći na leđima obuhvatite jednu nogu rukama. Privlačite koleno na grudi što više možete u trajanju od 10 sekundi. Dok vršite pritisak rukama izdišite, a na opuštanje udišite. Ponovite isto drugom nogom.

Istezanje iz sedećeg položaja

Zauzmite sedeći položaj tako da su vam leđa ispravljena i bez naslona. Savijte nogu i obuhvatite je rukama. Privlačite butinu na grudi tako da osetite da vam se isteže donji deo leđa. Nogu privlačite 10 sekundi uz naizmenično opuštanje i ponovno privlačenje na grudi. Na izdisaj butinu prislonite na grudi, a na udisaj opustite. Ponovite isto sa drugom nogom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE