Obrenovac, 25.03.2019

Još se premišljate da mesu kažete 'ne'?


Izvor: Telegram.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 08.07.2018.
Evo zašto to treba da učinite

Foto:Thinkstock/LanaSweet
Ako tražite razlog da prestanete da jedete meso, novo istraživanje može u tome da vam pomgne, jer je pokazalo da ishrana koja je bazirana na povrću mnogo više koristi ljudskom organizmu.

Melodi Ding, sa Univerziteta Sidnej objašnjava da vegetarijanci možda imaju zdravstvene koristi zbog održavanja optimalne težine, nepušenja i izbegavanja rizika od nastajanja raka koji je u vezi sa ishranom koja sadrži mesne prerađevine. 

Novo istraživanje, koje je predstavljeno na skupu “Nutrition 2018”, u organizaciji Američke asocijacije za ishranu u Bostonu, pokalazo je da je izbacivanje mesa iz ishrane dobra opcija, a pogotovo mesnih prerađevina. Predstavljamo samo neke od prednosti. 

Zdravije srce 

Naučnici iz Holandije istraživali su skoro 6.000 ljudi i utvrdili su da su oni koji su jeli proteine biljnog porekla imali manji rizik za nastanak bolesti srca, u poređenju sa onima koji su proteine dobiajali iz mesa. 

Američka asocijacija za srce objašnjava da preterani unos proteina životinjskog porekla može da predstavlja problem zbog sadržaja visoko zasićenih masti koje povišuju holesterol. 

Profesor Dauglas Padon-Džouns, nutricionista sa Univerziteta Teksas savetuje kombinovanje izvora proteina biljnog i životinjskog porekla, dodavanjem jogurta, sojinog mleka, pasulja, jaja, tofua i ribe. 

Istraživanje, koje je rađeno u Brazilu na 4.000 ljudi, pokazalo je da se odraslim osobama koje su jele biljne proteine 60 odsto manje stvarale naslage na arterijama.

Manji rizik za razvoj dijabetesa 

Naučnici sa Univerziteta Džordž Vašington istraživali su ishranu Azijata koji žive u Americi. Istraživanje je pokazalo da su vegetarijanci imali manji rizik nastanka dijabetesa. 

Indeks telesne mase im je bio niži, manje su im bile i vrednosti glukoze, imali su uži struk, manje abdominalnih masti i niži holesterol. 

Nutritionista s Harvarda Frank Nu došao je do sličnog zaključka. Promena ishrane i uzimanje više povrća, voća, celih žitarica, orašastih plodova, semenki, a manje hrane bazirane na životinjskim namirnicama, posebno crvenog i prerađenog mesa, može da smanji rizik od dobijanaja dijabetesa tipa II. 

Manje masnih naslaga 

Vegetarijanstvo ne znači automatski da se hranite zdravo. Izbor hrane utiče na puno aspekata zdravlja. Naučnici s Harvarda analizirali su težinu više od 125.000 odraslih osoba tokom četiri godine. 

Ishrana koja je bazirana na visokokvalitetnoj hrani, kao celih žitarica, voća, povrća i orašastih plodova nije uticala na gojenje. 

S druge strane, nezdrava hrana bazirana isto tako na biljkama, uz slatkiše, rafinirane žitarice i prženu hranu dovešće gomilanju viška kilograma.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE