Obrenovac, 21.05.2019

AKO SE PRONALAZITE, ODMAH PRESTANITE


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2018.
Nezdrava hrana za doručak šteti mozgu, evo kako!

Foto:Shutterstock
Poznato je da je doručak najbitniji obrok, te je veoma bitno šta tada jedemo. 

Na Univerzitetu Macquarie u Australiji tim naučnika pokušao je da pronađe odgovor na pitanje "Kako taj obrok utiče na stanje celog organizma?".

Rezultati su iznenadili i autore studije koji su shvatili da su posledice započinjanja dana nezdravom hranom katastrofalne za ljudski organizam.

Naime, otkriveno je da doručak s velikim udelom masnoća ili šećera, nakon samo četiri dana konzumiranja, na ljudskom mozgu može da prouzrokuje ozbiljne promene.

Sposobnosti učenja novih činjenica i pamćenja nakon samo četiri dana nezdravog doručka rapidno opadaju, a mozak propada slično kako s vremenom propada kod npr. pretilih ljudi.

Istraživanje je napravljeno na uzorku od 102 zdrave osobe normalne kilaže; pola njih je četiri dana uzastopno doručkovalo hranu bogatu lošim masnoćama i šećerom, dok je druga polovina kroz isti vremenski period za doručak jela nešto zdravije namirnice, manje zasićene šećerom i mastima.

Tačnije, prva grupa je doručkovala tostirani sendvič i čokoladni milk šejk, a druga hranjiviju i zdraviju verziju istog doručka, ili samo pola porcije nezdravog.

Obe grupe su prvi i poslednji, četvrti dan, rešavale testove kako bi im se proverile sposobnosti pamćenja i učenja.

Rezultati su pokazali da je prva grupa, koja je doručkovala puno masnoća i šećera, na testovima nakon četiri dana pokazala značajno gore rezultate od druge grupe - a slične testove su pojedinci iz prve grupe rešili i znatno lošije nego samo četiri dana pre.

Dokazano je i da je kod ljudi iz prve grupe nezdravi doručak doveo do značajnog porasta glukoze u krvi, što je uticalo na opadanje kognitivnih funkcija.

Promena nivoa glukoze u krvi može da ugrozi metabolizam. Tada mozak često počinje da prima pogrešne signale o nivou insulina u krvi - objasnio je Dominik Tran,  autor istraživanja sa Univerzieta u Sidneju.

Druga zanimljivost koja je proizašla iz ove studije jeste činjenica da se kod onih koji su doručkovali brzu hranu smanjila i sposobnost da uopšte razlikuju stanje gladi i sitosti.

Pretpostavlja se da to ima veze s hipokampusom, delom mozga u temporalnom režnju koji kontroliše i nivo šećera u krvi, a koji, kako je već pre pokazalo jedno istraživanje sa Univerziteta u Oksfordu,  deluje i na apetit.

Deo ove studije je bio usmeren na 16 muškaraca od 19 do 28 godina, koji su se pet dana držali propisane dijete; jedni su jeli premasnu hranu siromašnu ugljenohidratima, a drugi su se hranili zdravo prema preporuci nutricionista.

Plan ishrane je bio prilagođen za svakog pojedinačno, a osmislili su ga nutricionisti koji su nadgledali i samu pripremu obroka. Porcije za njih osam su sadržavale 70% masnoća, svega 4% ugljenohidrata, i 26% proteina.

S druge strane, preostala osmorica muškaraca dobila porcije hrane sa zdravijim namirnicama; 50% ugljjenohidrata, 24% masti i 26% proteina.

Svi  muškarci su svako jutro davali krv i rešavali kognitivne testove.

Rezultati su pokazali da su osmorica koji su jeli nezdravo imali čak 44% više masnoća u krvi nego oni koji su jeli dobro ujednačene obroke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE